Dok Florida čeka njegov dolazak sa strepnjom, uragan Irma, ponovno u kategoriji 5, došao je u petak navečer do Kube, nakon što je ostavio mrtve duž karipskih otoka kojima sad prijeti novi uragan - Jose.

U SAD-u, izvanredno stanje već na snazi na Floridi, u Georgiji i u Južnoj Karolini, prošireno je sjevernije na Virginiju.

Crvena uzbuna na otocima koje je poharao uragan Irma

Nakon Irme, uragan Jose koji je u petak narastao na kategoriju 4 s vjetrom jačine 240 km/h što je gotovo kategorija 5, prijeti Antilima. Sveti Martin i Sveti Bartolomej nanovo su u crvenoj uzbuni od uragana, prenosi Hina.

Uragan Andrew koji je poharao veći dio juga Floride 1992. "bio je uragan kategorije 5 ali vrlo mali, kompaktan, u usporedbi s onim što nas čeka s Irmom", podsjetio je šef Američke agencije za upravljanje izvanrednim situacijama Brock Long.

Priskačući u pomoć saveznim i lokalnim vlastima, američka mornarica u petak je najavila da će iz luke Norfolk u Virginiji poslati nosač aviona USS Abraham Lincoln, jedan razarač i još dva plovila, 300 ljudi i 27 helikoptera koji bi trebali  pružiti, po potrebi, medicinsku, pomorsku, logističku i sigurnosnu pomoć pogođenim osobama.