Rusija i Kina u utorak su odbacile optužbe da su njihovi vojni zrakoplovi  povrijedili južnokorejski zračni prostor a Rusija je i optužila južnokorejske vojne zrakoplove za izvođenje opasnih manevara kojima su zaprijetili njihovim letjelicama.

Naime, južnokorejska vojska ispalila je dva hica upozorenja prema ruskom vojnom zrakoplovu koji je u utorak ušao u južnokorejski zračni prostor, priopćili su iz Ministarstva obrane u Seulu.

''Prvi je to put da je ruski zrakoplov povrijedio južnokorejski zračni prostor'', rekao je dužnosnik ministarstva.

Ministarstvo je objavilo da je južnokorejski zračni prostor povrijedilo i kinesko zrakoplovstvo.

Vojni zrakoplov jedna je od tri ruske letjelice koje su ušle u korejsku obrambenu identifikacijsku zračnu zonu (KADIZ) rano u utorak.

Dva kineska vojna zrakoplova također su ušla u KADIZ, objavilo je ministarstvo obrane. Ruski i kineski dužnosnici nisu komentirali slučaj.

Vlada Južne Koreje uložit će službene pritužbe Kini i Rusiji zbog povrede zračnog prostora, rekli su iz ministarstva obrane u Seulu.

S druge strane, japanska vojska je objavila da je poslala svoje borbene zrakoplove kako bi prepriječili put ruskim i kineskim avionima, uključujući i onaj ruski na koji su južnokorejske snage ispalile hice upozorenja nakon što je ušao u zračni prostor iznad otočja kojeg svojataju i Seul i Tokio.