Najnovije napetosti između Srbije i Kosova. Nakon uspješnog lobiranja Srbije da Kosovo ne bude član Interpola, uslijedile su trgovinske sankcije Kosova za robu iz Srbije, sa 100-postotnim carinama na njihov uvoz i uhićenjima u Kosovskoj Mitrovici.

O ovoj je temi bilo govora u emisiji „Dobro jutro Hrvatska", s gostima Dušanom Janjićem, političkim analitičarom i Anđelkom Milardovićem, s Instituta za europske i globalizacijske studije.

"Nakon teških riječi dogodila su se i teška djela. Situacija je destabilizirana i u Srbiji i na Kosovu. Prva žrtva toga je sloboda kretanja i trgovina", rekao je Janjić i dodao kako je očito da je "Kosovo odlučilo primijeniti sve odredbe bruxelleskog sporazuma koje nisu primijenjene, a trebale su."

"Odnosi Srbije i Kosova se zaoštravaju i oni su vezani uz čitav niz neriješenih problema. Osnovni problem je priznavanje ili ne Kosova i međunarodna zajednica koja tamo ima svoje interese", naglasio je Milardović.

"Što se tiče EU, ona je zaokupljena situacijom oko Brexita i situacija na zapadnom Balkanu joj nije više u fokusu interesa, kada je riječ o Srbiji i Kosovu", istaknuo je Milardović.

"Ubojstvo Olivera Ivanovića, lidera Srba na Kosovu, dogodilo se 16. siječnja, kada se situacija između EU, Beograda i Prištine stabilizirala i kada se dogovaralo oko priznanja i razmjeni teritorija. Ivanović je bio političar koji nije podržavao tu opciju", govori Janjić.

"Mnogima odgovara ovakvo stanje na Kosovu. Kriminal, ne ulazak u Interpol, bezvlašće, situacija na granicama fluidna. Ako nisi u Interpolu, to znači da ne možeš s drugim zemljama razmjenjivati informacije, a to izuzetno pogoduje organiziranom kriminalu", naglašava Janjić.

Milardović misli kako sve ove prijetnje Beograda Prištini su ograničenog karaktera, zato što je tamo jaka međunarodna zajednica.

"Ovdje se radi o zamrznutom sukobu, kontroliranom i instrumentaliziranom sukobu. Političke elite i jedne i druge strane koriste taj sukob za svoje interese", naglasio je Milardović.