Unatoč uvriježenom mišljenju, ljeto je nezgodno vrijeme za gubitak kilograma. Česti roštilji i ispijanje koktela ponekad mogu rezultirati brojkama kojima se niste nadali. No, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći i koji će ubrzati mršavljenje.

Popijte čokoladno mlijeko

Odlična vijest za ljubitelje čokolade! Studije su pokazale da konzumiranje čokoladnog mlijeka nakon vježbanja zapravo može ubrzati oporavak mišića, ali i gubitak masnoća, navodi The Sun.

Smatra se da je čokoladno mlijeko dobar napitak za oporavak jer sadrži bjelančevine, kalcij i antioksidante.

Naime, rezultati studije sveučilišta Indiana otkrili su da sportaši koji su pili čokoladno mlijeko nisu bili toliko umorni tijekom drugog intenzivnog treningu, u usporedbi sa sudionicima ispitivanja koji su posegnuli za energetskim pićem. Samim time su mogli i sagorjeti više kalorija.

Također, druga studija istraživača sa Sveučilišta u Teksasu poduprla je te tvrdnje. Sportaši koji su sudjelovali u njihovoj studiji dobili su čokoladno mlijeko te su imali brže vrijeme u utrci u odnosu na sportaše koji su pili sportska pića.

Češće jedite

Možda mislite da će vam preskakanje obroka pomoći da ostanete vitki i sagorijevate više kalorija, ali češće jedenje je zapravo korisnije.

Gubitak kilograma znači sagorijevanje više kalorija nego što ga konzumirate, a iako jedenje previše hrane može dovesti do debljanja, unos premalo kalorija također može otežati gubitak kilograma. Zato, umjesto da preskačete obroke ili drastično smanjite unos kalorija, odlučite se za redovne, male i zdrave obroke, a ne zaboravite ni na vježbanje.

Savjetuje se tijekom dana konzumirati oko pet ili šest manjih obroka.

Umjesto koktela popijte pivo

Pokazalo se da pivo, ako se pije u umjerenim količinama, zapravo može pomoći ljudima da izgube kilograme. Stručnjaci ističu da trećina muškaraca i žena pogrešno vjeruje da pivo ima više kalorija od ostalih alkoholnih pića. Međutim, ako umjesto vina tjedan dana pijete pivo, mogli biste u organizam unijeti manje kalorija. Točnije, onoliko manje kalorija koliko biste potrošili tijekom pola sata joge.

''Glavni izvor kalorija u bilo kojem alkoholnom piću je alkohol, a kako je pivo kategorija pića s najnižim prosječnim udjelom alkohola, ono ima i najmanje kalorija", objasnio je profesor Charwa Bamforth, stručnjak za proizvodnju piva.

No, to ne znači da biste tijekom jednog izlaska trebali u organizam unijeti bezbroj "tekućih" kalorija.

Naspavajte se

Što god mislili, spavanje je od presudnog značaja za gubitak kilograma. Tada vaši mišići rastu i oporavljaju se.

Studija iz Sveučilišta u Chicagu iz 2010. godine otkrila je da kod onih sudionika koji su bili na dijeti, a spavali su cijelu noć, više od polovice izgubljene težine su bile masti. Osim toga, rjeđe su osjećali glad.

Bez adekvatnog odmora, hormoni sitosti i gladi, leptin i grelin, slat će krive signale, što može dovesti do veće žudnje za hranom, osobito slatkišima.

Popijte kavu

Nedavna studija otkrila je da konzumiranje kofeina prije vježbanja može pomoći da sagorijevate više masti tijekom treninga. To je zato što kofein može ubrzati vaš metabolizam, a crna kava prije vježbanja može natjerati tijelo da sagorijeva masti kao izvor energije.

Druga studija je također otkrila da su oni koji su konzumirali kofein prije vježbanja osjećali manju boli u mišićima od onih koji nisu konzumirali kofein.

Uz sve to, kofein vam može poboljšati fokus tako da zaista možete maksimalno iskoristiti svoje vježbanje.