Na sastanku Koordinacijskog odbora živinara/peradara BiH sa predstavnicima državnih i entitetskih institucija zaključeno je da je stanje u ovom sektoru alarmantno, najviše zbog povećanog uvoza koji je doveo do gašenja pojedinih domaćih tvrtki.

-Poskupljenje energenata, sirovina i repromaterijala, velika opterećenja od strane države i 3.000 parafiskalnih nameta, problemi radne snage i uvoza živinarskih/peradarskih proizvoda drastično se odražavaju na proizvodnju, priopćeno je iz Koordinacijskog odbora živinara/peradara BiH.

U priopćenju se navodi da je uvoz pilećeg mesa za čak 1000 tona veći ove godine.

-Još veći problem predstavlja što se uvozi smrznuti file iz Turske kojem je starost nepoznata i koji se nezakonito stavlja u promet nakon što se odmrzava i koristi u prodaji kao svježi proizvod u prodavnicam, restoranima i roštiljnicama. Tako trgovci prave nelojalnu konkurenciju domaćoj proizvocnji damping cijenama. Kazne za ovakve prekršaje su minimalne pa i kada ih inspekcija izrekne nemaju nikakav učinak - priopćeno je.

Proizvođači traže da se onemogući stavljanje u promet odmrznutog filea, i da se propisu drastične kazne radi narušavanja zdravlja potrošača, osobito djece.

Iz Odbora podsjećaju da proizvođači konzumnih i rasplodnih jaja, kao i jednodnevnih pilića skoro dvije godine traže da nadležne državne i entitetske službe urade popisi farmi koka u BiH, kao osnovnog početnog uvjeta za odobrenje izvoza u zemlje EU.

-Proizvođači su izrazili ogorčenje radi kašnjenja ove aktivnosti i zahtjeve da se ovoj jednostavan posao hitno završi. Mogućnošću izvoza za koje postoje kapaciteti bi se rasteretilo domaće tržište. Mora se zaključiti da je cijena konzumnih jaja najmanja u regiji od svih zemalja u okruženju, a da se ne govori o zemljama EU. Kao validan dokaz je to što nema uvoza jaja u BiH jer nitko radi cijena nema interesa da to radi, dodaje se u priopćenju.

Navodi da je potrebno da oba entiteta ukinu poticaje za uvozne piliće jer bi tako spriječilo poticanje strane proizvodnje te da samo domaća proizvodnja ima pravo na korištenje podsticaja.

Iz Koordinacijskog odbora živinara/peradara BiH naglašeno je da očekuju pomoć vlasti u teškim vremenima, a sve kako bi se sačuvala proizvodnja, kao i radna mjesta 20.000 radnika zaposlenih u ovom sektoru.