Kantonalni sud Tuzla  preinačio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda Kalesija u dijelu koji se odnosi na krivično pravnu sankciju i u pravosnažnoj presudi  izrekao uvjetnu osudu od jedne godine zatvora s rokom provjere od tri godine za  profesora u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji Seida Kuralića (64) zbog produženog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, objavilo je tamošnje kantonalno tužiteljstvo.

18 mjeseci zatvora

Naime, Općinski sud u Kalesiji je u prvostupanjskom postupku 2020. godine donio osuđujuću presudu i izrekao optuženom jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci.

''Nakon izjavljenih žalbi, u ponovljenom prvostupanjskom postupku, Općinski sud Kalesija je u travnju 2022. godine preinačio svoju odluku i  optuženom izrekao jedinstvenu  kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Na presudu su ponovno žalbu izjavili i Tužiteljstvo i obrana zbog izrečene krivično pravne sankcije, nakon čega je Kantonalni sud Tuzla presudu preinačio i optuženom izrekao spomenutu uvjetnu osudu'', navedeno je.

U dijelu obrazloženja Kantonalnog suda Tuzla se navodi da je prvostupanjski sud optuženom, imajući u vidu brojne olakšavajuće okolnosti ( npr. protok vremena od počinjenja krivičnih djela, starija životna dob), izrekao prestrogu krivično-pravnu sankciju,  te da se i uvjetnom osudom kao mjerom upozorenja može ostvariti svrha izricanja krivičnih sankcija tako da utiče na optuženog da više ne čini krivična djela.

Oduzet novac

''Dio prvostupanjske presude koji se odnosi na izrečenu sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine, potvrđen je i pravosnažnom presudom, te je osuđenom oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom'', navedeno je.

Optužnicom ovog Tužiteljstva, koja je potvrđena u svibnju 2018. godine, se Kuralić teretio da je, radeći kao profesor u spomenutoj školi, u šest situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu strojarskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

Za dvije radnje iz optužnice Sud je Kuralića pravosnažno oslobodio od optužbe i nije uvažio žalbe tužiteljstva na ovu odluku donesenu u prvostepenom postupku.