Bosna i Hercegovina je tijekom prošle godine uvezla više od 19.500 tona kave u vrijednosti većoj od 142 milijuna maraka.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, najviše kave je prošle godine u Bosnu i Hercegovinu stiglo iz Brazila, zatim Indije, Italije, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata te Gvineje.

Tako je zabilježeno da je u naša zemlja prošle godine uvezla više od 19.500 tona kave u vrijednosti većoj od 142 milijuna maraka.

"Tijekom siječnja ove godine BiH je uvezla više od 1,3 milijuna kilograma kave u vrijednosti većoj od 9,3 milijuna KM", pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

U tom periodu, kako dodaju, najviše kave je uvezeno iz Brazila, a pristizala je i iz Indije, Vijetnama, Slovenije, Hrvatske, Etiopije, Ugande, Njemačke, Španije, Portugala, Indonezije, Kolumbije, Kameruna i SAD.

Iako je 2021. uvezeno više od 22.000 tona, vrijednost je bila daleko niža, odnosno ukupno je koštala više od 97 milijuna maraka. Prema podacima UNO, BiH je tijekom prošle godine izvezla 97.559 kilograma kave u vrijednosti većoj od milijun maraka, a najviše na tržište Slovenije.

"Tijekom siječnja ove godine je izvezeno 6.540 kilograma kave u vrijednosti većoj od 83.130 KM", pokazuju podaci UNO.