''Klub utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice BiH smatra kako je, ukoliko se za to steknu uvjeti, potrebno nastaviti pregovore oko izmjena izbornog zakona, ali samo u onom dijelu koji se tiče presude Ustavnog suda BiH, te presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a koje se odnose na izbor izaslanika u domove naroda, te izbor članova Predsjedništva BiH'', zaključeno je na danas održanoj sjednici Predsjedništva Kluba utemeljitelja u Mostaru.

U priopćenju za javnost navodi se kako Klub zahtijeva ''da se vrati sve ono što je oteto, a što je bilo zajamčeno Washingtonskim, Daytonsko-pariškim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom''.

''Više od dva desetljeća trajale su OHR-ove izmjene Aneksa 4. Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koje su Federaciju pretvarale u entitet jednog naroda. Crvena linija je već odavno prijeđena. Zato nitko nema pravo bilo što oko toga razgovarati i u tome Klub utemeljitelja daje punu potporu hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem'', navedeno je u priopćenju.

Klub smatra kako je ''licemjerno, od strane bošnjačkoga pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, sustavno odgađati pregovore, odugovlačiti ih i opstruirati, te sada na kraju cijelog procesa iznositi neistine o krivnji američkih i europskih medijatora te hrvatske strane zbog propasti pregovora''.

''Posebno nakon što je bošnjačka strana odbila čak osam hrvatskih prijedloga za izmjenom Izbornog zakona BiH, a koje je pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. Istodobno, bošnjačka strana u cijelom pregovaračkom procesu nije ponudila niti jedan vlastiti prijedlog. Ukoliko bošnjačka strana uporno bude inzistirala na odbijanju prijedloga o povratku otetih pozicija u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH te onemogućavala da Hrvati, kao što je to već omogućeno Bošnjacima i Srbima, sami mogu birati svoje legitimne predstavnike, Klub utemeljitelja smatra kako se potrebno vratiti na političke pozicije koje smo kao konstitutivan i suveren narod 1994. godine unijeli u Federaciju BiH'', priopćio je Klub utemeljitelja HDZ-a BiH.