Nezavisni zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Žepčak Ivo Tadić, izabran je na današnjem Utemeljiteljskom saboru Hrvatskog demokratskog saveza (HDS) u Žepču za prvog predsjednika te stranke.

Tadić je do kraja prošle godine bio i predsjednik Kantonalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice, koju je odlučio napustiti te oformiti novi, kako je istakao, ujedno i prvi politički subjekt sa sjedištem u Žepču. Tadić je naglasio kako su se na osnivanje nove stranke odlučili zbog dešavanja unutar ZDK-a i Općine Žepče.

- Naši su ciljevi da napravimo jednu demokratsku stranku, u kojoj ćemo imati mlade ljude koji imaju nove ideje, nove planove i nove ciljeve. Želimo surađivati sa svim hrvatskim opozicionim strankama.

Trenutno smo u vlasti u ZDK-u i želimo utjecati na sve procese, pogotovo unutar naše županije - kazao je Tadić.

HDS će, najavio je Tadić, imati svog kandidata za načelnika Općine Žepče i listu za Općinsko vijeće Žepča, kao u još, najmanje, dvije općine u ZDK-u. Vjerovatno će to biti općine Usora i Vareš.

HDS će, najavio je, biti “stranka desnog crntra” te će se prvenstveno zalagati za hrvatske nacionalne interese.

Utemeljenju nove stranke u Žepču, pred oko 450 izaslanika i gostiju, prisustvovali su kao gosti i rukovodstva HDZ-a 1990, HNP-a, HSS-a, Viteške stranke te Čapljinske stranke.

Za Tadićevog zamjenika izabran je Zdravko Marošević iz Vareša.