Utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji korisnici kabelskih operatera u biH moći gledati samo na BHT-u, s obzirom na to da je danas objavljeno kako će najveći kabelski operateri telemach, Home TV i Moja TV zatamnjivati program HRT-a u vrijeme prijenosa utakmica.

Tako će korisnici ovih operateraq biti zakinuti za mogućnost izbora na kojem kanalu žele pratiti utakmice, iako na to imaju pravo!

"Svi korisnici Telemacha će moći pratiti utakmice Mundijala u HD rezoluciji, na kanalu BHT1 HD. BHRT je ekskluzivni vlasnik prava na prenos najvećeg sportskog događaja u svijetu za BiH, Svjetsko prvenstvo u fudbalu - Rusija 2018.", priopćeno je danas iz Telemacha, a slične odluke su donijeli i iz Home TV-a i Moja TV.

Iz Odjela za korporativne komunikacije HT-a Mostar za Dnevnik.ba su izjavili kako su na ovaj potez prisiljeni s obzirom na to da su to zatražili i BHRT kako ekskluzivni nositelj prava za emitiranje programa sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali i HRT.

"Zatamnjenje će trajati samo dok traje sama utakmica. Uvodna emisija kao i emisija nakon utakmice moći će se gledati na HRT-u", izjavila je za Dnevnik.ba Misijana Brkić Milinković.

Ipak, postavlja se pitanje krše li se ovime potrošačka prava korisnika kabelskih operatera. Korisnici, naime, ne plaćaju da gledaju zatamnjene programe, nego da imaju mogućnost izabrati na kojem kanali žele gledati određeni sadržaj.

K tomu, na područjima na kojima se zemaljskim signalom može uhvatiti signal neke televizije, a HRT se može tim putem gledati diljem BiH - i u Hercegovini i u Središnjoj Bosni i u Posavini,  ne postoje prepreke da se taj signal reemitira i u sustavima kabelskih operatera.

J. Gudelj / Dnevnik.ba