Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH usvojili su jučer jednoglasno Prijedlog zakona o dopuni Zakona na dodatnu vrijednost kojim se ukida plaćanje PDV-a na hranu koja je donirana. Zakon sada mora proći i u Domu naroda.

Prijedlog ovog zakona u parlamentarnu proceduru uputilo je 15 parlamentaraca, a zanimljivo je kako je postigao suglasnost i vladajućih i opozicije. Na redu je Dom naroda Parlamenta BiH, prenosi N1.

Nakon usvajanja zakona na društvenim mrežama se oglasio jedan od predlagača Saša Magazinović.

“Sretan sam jer olakšavamo ljudima i oživljavamo jedan dobar mehanizam pomoći najugroženijima u cijeloj zemlji. Sretan sam, posebno, jer je ovo pokazatelj da može. I da vrijedi svaki pokušaj”, napisao je Magazinović.

Ukidanjem poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za doniranu hranu omogućilo bi se da hrana u vrijednosti od oko 130 milijuna KM na godišnjoj razini ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno.

U Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani najmanje 16.800 ljudi. Dodatno, mnogi primaju i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći u namirnicama da bi preživjeli. U Bratuncu je otvorena i javna kuhinja za bebe, a u Lukavcu djeluje javna kuhinja za djecu s invaliditetom.

Postoje zahtjevi za otvaranje novih javnih kuhinja u Goraždu, Višegradu, Širokom Brijegu, i drugim sredinama, a broj korisnika javnih kuhinja stalno raste. Zbog drastičnih i progresivnih poskupljenja i teške ekonomske situacije, Udruženju Pomozi.ba sve više se sa zahtjevima za pomoć obraćaju i zdrave i radno sposobne osobe.

Istovremeno, prema podacima Ujedinjenih naroda, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane. Kompanije koje se bave prodajom i distribucijom hrane unište jednu trećinu hrane, a preostale dvije trećine bačene hrane predstavlja otpad od domaćinstava i pojedinaca.