Prijedlog Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji sa 33 glasova za i dva protiv usvojen je na izvanrednoj sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i to u različitom tekstu u odnosu od onog kojeg je usvojio Zastupnički dom.

''Zato ide na usuglašavanje, poslije čega treba stupiti na snagu, a u primjeni biti od 1. siječnja 2019. godine. Dakle usvojen je tekst zakona koji je predložila Vlada sa amandmanima koje je prihvatila Vlada i koji su postali sastavni dio zakona'', izjavio je za Fenu federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević po usvajanju zakona.

Nakon ovoga, na zahtjev pripadnika boračke populacije, koju su tijekom zasjedanja prosvjedovali ispred Federalnog parlamenta, izaslanici su glasovali i prihvatili amandmane zastupnika Mahira Mešalića, koji su usvojeni 10. srpnja na sjednici Zastupničkog doma.  

''Također, Dom naroda usvojio je zaključak po kojem naši članovi Povjerenstva za zajedničko usuglašavanje različito usvojenih tekstova trebaju do 31. srpnja sačiniti usuglašeni tekst zakona kako bi stupio na snagu'', dodala je na kraju izvanrednog zasjedanja predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.

Ukupno 15 prava propisano je zakonom o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, a među njima je novčani mjesečni borački dodatak. Za ostvarivanje tog prava, kako je pojasnio ministar Bukvarević, propisane su četiri kategorije.   

U prvoj su demobilizirani branitelji s 57 godina života i tri godine učešća u oružanim snagama, u drugoj oni koji su navršili 60 godina života a godinu su proveli u borbi, dok su u trećoj grupi borci stari 65 godina i više. Za njih nema ograničenja u pogledu dužine učešća u ratu. U četvrtoj kategoriji su žene s minimalno 50 godina života, a u oružanim snagama su bile najmanje godinu dana.

''Sve ove kategorije moći će aplicirati za borački dodatak ako nemaju stalnih primanja i najmanje su godinu u evidenciji nezaposlenih'', potvrdio je za Fenu Bukvarević.

Kaže da će visinu dodatka određivati množenje procentualnog iznosa minimalne mirovine u FBiH s isplatnim koeficijentom čiju će vrijednost određivati godišnje Federalna vlada imajući na umu broj aplikanata i raspoloživi novac u proračunu.

''Za borce koji su u obrambenim postrojbama proveli od 12 do 24 mjeseca, s koeficijentom će se množiti iznos od 40 posto minimalne mirovine, od 24 do 36 mjeseci 50 posto, a za branitelje što su u postrojbama bili od 36 do 48 mjeseci, visinu dodatka će odrediti množenje koeficijenta sa šezdesetpostotnim iznosom minimalne mirovine u FBiH. Za one koji su u borbi proveli više od 48 mjeseci, dodatak će se računati množenjem koeficijenta sa sedamdesetpostotnim iznosom mirovine'', dodao je Bukvarević.

Branitelji i članovi njihovih obitelji, stupanjem na snagu ovog zakona, moći će ostvariti i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inostranstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje.

Prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, liječenje u drugoj županiji, osiguranje povoljnijih uvjeta za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju, također su među propisanim pravima.

Predviđena je i pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije umirovljenje, duži godišnji odmor po osnovu učešća u oružanim snagama, zatim stambeno zbrinjavanje, subvencije u plaćanju naknade za pogodnost, naknada za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta.

Zakon najavljuje i pomoć povratnicima, odnosno besplatni priključak na infrastrukturalne mreže (voda, električna energija, gas), kao i prednost bivših branitelja pri smještaju u umirovljenike domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja i pravo na izdavanje identifikacijske kartice demobiliziranog borca.

Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Za provođenje zakona je potrebno 14 milijuna KM, s tim da novac treba osigurati u skladu s potpisanim sporazumom Vlade Federacije BiH, predstavnika braniteljskih saveza, organizacija, udruženja, o dostignutoj razini sredstava u proračunu Federacije BiH na poziciji ovog ministarstva za svaku godinu.