Vijećnici Općinskoga vijeća Kupres su na sjednici održanoj 24. veljače usvojili Proračun općine Kupres u iznosu od 2.984.850 maraka.

Načelnik općine Kupres Perica Romić je naglasio da je iz ovogodišnjeg Proračuna za poticaj mladih izdvojeno 60 000 KM. Za poticaj novorođene djece 10 000 KM (prošle godine je iznosilo 5 000 KM), pomoć braniteljima u iznosu od 10 000 KM, poticaj za poljoprivredu u iznosu od 20 000 KM, dok su određeni iznosi usmjereni za djecu s posebnim potrebama, grant za pripravnike, prijevoz učenika itd.

Od kapitalnih investicija koje su predviđene u iznosu od 587.800 KM, Romić je naveo projekt izgradnje gradske tržnice, postavljanje turističke signalizacije, saniranje gradskog vodovoda, izgradnju kanalizacijskog sustava u naselju Kratelj 2 itd.

''U cilju gospodarskog razvoja Općinskom vijeću sam predložio, a isto je usvojilo odluku kojom je regulirano da se gospodarstvenicima po broju zaposlenih umanje građevinske rente, a koji na vlastitom zemljištu, u svrhu izgradnje proizvodnog prostora, grade objekte'', kazao je Romić.

Po njegovim riječima, između ostaloga, za 30 posto umanjuje se građevinska renta ako investitor nanovo zapošljava do 5 radnika, za 50 posto ako nanovo zapošljava od 11-20 radnika i za 70 posto ako investitor nanovo zapošljava 31 i više radnika.

Načelnik je također predložio, a Općinsko vijeće usvojilo odluku kojom se svima onima do 40 godina starosti, koji grade vlastite stambene i gospodarske objekte, građevinske rente umanjuju za 80 posto od ukupne cijene koju trebaju platiti prilikom ishođenja građevinske dozvole.