Ustavni sud Bosne i Hercegovine se na današnjoj sjednici proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIPBiH) o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH po zahtjevu 27 zastupnika SDA, kazao je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.

U dnevni red plenarnog zasjedanja Ustavnog suda u čevrtak uvršten je predmet U-24-18, odnosno zahtjev 27 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH („Službeni glasnik BiH broj 91/18).

Knežević je pojasnio da Uputstvo SIP-a ostaje na stazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori.

"Ustavni sud ima određene nadležnosti po Ustavu i trudi se da naglasi da sve institucije rade svoj posao. Mi smo rekli da to nije naša nadležnost, što znači da je SIP odradio svoj posao, a tko će osporavavati dalje - to nije na nama. Kao građanin mogu reći da županije trebaju dovršiti proceduru izbora izaslanika i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju",poručio je Knežević.

Dodao je kako će Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sljedećoj sjednici razmatrati zahtjev predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti SIP-ovog uputstva i Ustava FBiH.

"Taj će predmet biti u ožujku", kazao je Knežević.