Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za ocjenu ustanovnosti seta zakona o akcizama koji je doveo po povećanja cijena govriva u našoj zemlji, a koji su uputili zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Utvrđeno je, kako je priopćeno iz Ustavnog suda BiH, da je set zakona u skladu s Ustavom BiH.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio zahtjev devetnaest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sustavu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini jer je utvrdio da su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o izmjeni Zakona o sustavu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini u skladu sa čl. I/2, IV i V/4. Ustava Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz Ustavnog suda BiH nakon 108. plenarne sjednice.

Odluka će podnositeljima biti dostavljena u roku od mjesec dana i objavljena na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijeli su Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić, Nenad Lalić, Momčilo Novaković, Đorđo Krčmar, Željko Komšić, Damir Bećirović, Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović, Hanka Vajzović, Saša Magazinović, Denis Bećirović, Mirsad Mešić, Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Jasmin Emrić i Zaim Backović.

Parlamentarci su u zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveli da je Zastupnički dom PSBiH prekršio članove Ustava BiH koji se odnose na demokratska načela, nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH. 

Posebno su istakli činjenicu da je Zastupnički dom PSBiH razmatrao set zakona o akcizama kao prijedlog Doma naroda PSBiH, a ne prijedlog Vijeća ministara BiH. Kako je navedeno, u ovom slučaju svjesno su učinjene brojne povrede Poslovnika Doma naroda PSBiH i Poslovnika Zastupničkog doma PSBiH. Parlamentarci su naveli i da je Dom naroda PSBiH preuzimanjem tri prijedloga zakona od stvarnog predlagača Vijeća ministara BiH preuzeo i funkciju izvršne vlasti, čime je narušena triparitetna podjela i neovisnost vlasti u BiH. 

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti Ustavni sud BiH informiran je i da je Parlamentarna skupština BiH usvojila različite tekstove dva zakona iz seta zakona o akcizama. Naime, sadržajno se razlikuju verzije zakona na bosanskom i hrvatskom jeziku od verzije zakona koja je napisana na srpskom jeziku. Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o sustavu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.