Grčku je danas zahvatilo nevrijeme, a osam migranata nestalo je nakon brodoloma njihova čamca u Egejskom moru ispred otoka Kos, dok je u Idomeniju 12.000 izbjeglica blokirano na granici s Makedonijom, u lošim uvjetima.     

U vodama ispred Kosa u tijeku je operacija spašavanja uz podršku helikoptera Puma kako bi se pronašlo osam migranata koje se smatra nestalima, rekla je grčka obalna straža.

Brodolom se dogodio u ponedjeljak ujutro za nemirna mora, uz vjetar jačine 6 i 7 bofora.

Radi se o prvim nestalim osobama na moru unazad više tjedana u grčkim vodama jer je grčka obalna straža, uz pomoć brodova Frontex, donijela odluku početkom godine da skupi migrante koliko je moguće prije, dok su još na moru u gumenim čamcima, onemogućujući tako eventualne brodolome.
Međunarodna organizacija za migracije objavila je da je 135.000 osoba prispjelo u Grčku iz Turske od 1. siječnja, a 418 njih je smrtno stradalo.

Unatoč zimskim uvjetima i ograničenjima koja su uvele zemlje na takozvanoj balkanskoj ruti, izbjeglice i migranti i dalje pristižu te je 1700 migranata stiglo u Grčku u zadnja 24 sata.

U Idoemeniju na grčko-makedonskoj granici, osim tisuća migranata natiskanih u kampovima, tisuće drugih kampiraju na okolnim poljima u iznimno teškim higijenskim uvjetima, a među njima su tisuće djece. Zbog katastrofalnih higijenskih uvjeta pojavio se i slučaj zaraze hepatitisom A. Grčki centar za kontrolu i prevenciju bolesti  upozorava da su uvjeti u Idomeniju "neopisivi" te da ljudi borave u "močvari koja je nastala zbog obilja kiše". Zaražena djevojčica je u postupku liječenja i njezino je stanje stabilno.