Na konstituirajućem sastanku u Sarajevu jučer je osnovano Vijeće za strane investitore u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Cilj osnivanja ovog savjetodavnog tijela Vlade je pomaganje i poticanje investiranja i unaprjeđenja ukupnog poslovog okruženja  za investitore te potpunija koordinacije i suradnja institucija federalnog, županijskog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja.

Osnivanje Vijeća, kojem tehničku podršku pruža Grupacija Svjetske banke i Veleposlanstvo Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, dio je planiranog unaprjeđenja poslovne klime i konkurentnosti u FBiH zacrtane Reformskom agendom.

U sastavu Vijeća su predstavnici federalnih i županijskih ministarstava, Gospodarske  komore Federacije BiH, Saveza općina i gradova FBiH te predstavnik Vijeća stranih investitora u BiH. Ovom strukturom nastoji se uspostaviti partnerski odnos između svih nivoa vlasti u FBiH, ojačati javno-privatni dijalog kroz operativni rad na konkretnim problemima ili inicijativama u cilju otklanjanja ograničenih faktora za investitore i poticanje budućih ulaganja. Predsjednik Vijeća je Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine.

-Želimo ubrzati reformu poslovnog okruženja kroz pojednostavljenje i automatiziranje registracije poslovnih subjekata, ubrzati procedure za pribavljanje građevinskih dozvola, olakšati izvoz nastavkom reformi inspekcija i jačanjem kontrole kvaliteta usklađene sa zahtjevima EU - pojašnjava Vujanović najznačajnije korake koji bi eliminirali prepreke za veća i bolja ulaganja u FBiH.

Ministar kaže da su nam potrebni bolji zakoni i prakse za zaštitu investitora, kvalitetnija zaštita manjinskih dioničara i uvođenje privrednih sudova.

U svom radu Vijeće će se koristiti izvještajima i nalazima domaćih i međunarodnih institucija i organizacija s prijedlozima za unaprjeđenje poslovne klime u FBiH.