Federalno ministarstvo kulture i športa organiziralo je 21. Dane europskog naslijeđa u Orašju – Posavini od 25.-27.10.2017. godine pod nazivom „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“.

Učenice Osnovne škole Marka Marulića Prozor Ružica Križanac i Manuela Križanac i učenica Osnovne škole „Ivan Mažuranić“ Gračac pod vodstvom Lucije Mišura, prof. pokazale su, osvojivši prvo mjesto u kategoriji Likovni rad – skulptura da su ponosne na tradicionalne ramske običaje, da istražuju i uče o tradicionalnim vrijednostima, življenju, graditeljstvu, rukotvorinama te likovnom stvaralaštvu.

Na natječaju je sudjelovalo 120 osnovnih i srednjih škola iz federacije BiH sa preko 1090 pristiglih radova.

U okviru programa predstavljena je izložba najuspješnijih radova u Dvoru, Tolisa, koji svjedoče o znanju i ljubavi mladih za bosansko-hercegovačko kulturno i povijesno naslijeđe.

U srijedu, 25.10.2017. godine u 20:00 sati upriličena je svečana dodjela diploma nagrađenim učenicima, priznanja profesorima osnovnih i srednjih škola federacije BiH, te zahvalnice školama čiji su učenici osvojili nagrade, a koje je uručila Zora Dujmović federalna ministrica kulture i športa.

Realiziran je bogat programski sadržaj u sklopu manifestacije i programa „Mladi i naslijeđe – Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu“ u sklopu kojeg je OŠ fra Ilije Starčevića iz Tolise bila škola domaćin svojim vršnjacima iz različitih krajeva Federacije BiH.

Nagrađeni učenici su posjetili franjevački samostan i crkvu u Tolisi, džamiju u Orašju, nove prostorije čipkarica iz Oštre Luke-Boka, malu vijećnicu u Odžaku, predstavljena im je tradicija pletanja od vrbove šibe-radionica na temu „Pletam korpu od vrbova pruća“ nazočili su recitalu poezije Muse Ćazima Ćatića u Odžaku, rodnom gradu pjesnika, te brojnim aktivnostima u kojima su se upoznavali, družili i stjecali nova prijateljstva.

Lucija Mišura, prof.