Liječnici Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla uspjeli su razviti novu metodu za otkrivanje fibroze jetre bez uzimanja biopsije. Dijagnostika koju primjenjuju u ovoj ustanovi relevantna je i precizna, a troškovi su minimalni, ističe u razgovoru za Anadolija prof. dr. Nermin Sakić, vođa tima liječnika koji su razvili test.

Osim u Tuzli, priča naš sugovornik, ova se metoda počela koristiti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Rusiji i Kini. Objašnjavajući šta je fibroza jetre, dr. Salkić je naveo da je to zajedničko stanje koje prati sve jetrene bolesti, a najteži stupnjevi fibroze nazivaju se cirozom jetre.

"Pacijenti dolaze liječniku pod sumnjom na hepatitis B ili C, a naš je posao da procijenimo koliko je jetra oštećena fibrozom. Posao liječnika je da procijeni stadij fibroze, jer je ovo jedan od glavnih faktora koji određuju i prognozu i način liječenja pacijenta˝, naveo je dr. Salkić.

Nakon što su prilikom jednog istraživanja zaključili da je tzv. ˝fibro-test˝ skup, a nije toliko precizan, gastroenterološki stručnjaci iz UKC-a Tuzla odlučili su pokušati napraviti drugi, koji će koristiti obične nalaze krvi, a koji će biti precizan i jeftin.

˝Primjenom kompliciranih matematičkih formula na velikom uzorku pacijenata, došli smo do jednog algoritma koji omogućava kvalitetnu dijagnostiku fibroze jetre u hepatitisu B, koji je kod nas mnogo češći nego hepatitis C. Ono što je posebna prednost jeste to da smo algoritam prilagodili i postavili ga na web stranicu (www.chb-lfc.com), tako da svaki liječnik u svijetu, čak i putem mobitela, može pristupiti stranici, ukucati pet rutinskih parametara i odmah dobiti rezultat. Dakle, ukratko, pacijentu izvadimo krv, odredimo pet parametara koji nam trebaju, iste brojeve potom ukucamo na online kalkulator na spomenutoj stranici i dobijemo pretpostavljeni rezultat odmah˝, ističe dr. Salkić.

Za pacijenta je, tvrdi sugovornik AA, ova metoda poželjnija, jer se prilikom dijagnostike izbjegava biopsija jetre, odnosno invazivna procedura prilikom koje se iglom uzima komadić jetrenog tkiva, koje se poslije analizira pod mikroskopom.

˝Našom se metodom kod više od dvije trećine pacijenata biopsija može izbjeći, ali postoje neki specijalni slučajevi gdje moramo uzeti komadić jetrenog tkiva zbog procjene drugih faktora˝, navodi dr. Salkić.

Prema riječima vođe tima, istraživanje je trajalo poprilično dugo, tri godine, jer su, da bi bili sigurni u preciznost metode, morali prikupiti veliki broj pacijenata. Kritike su pozitivne i javljaju im se gastroenterolozi iz cijelog svijeta.

˝Imam povratnu informaciju da se naša metoda počela koristiti u SAD-u, najviše u Kaliforniji (Pasadena, Sacramento i San Francisco), Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Rusiji i Kini. Mislim da će broj korisnika nakon publikacije našeg rada u prestižnom medicinskom časopisu ˝European Journal of Internal Medicine˝ u narednom periodu porasti, jer je ova publikacija, ujedno i potvrda validnosti i preciznosti testa. Dosadašnje kritike su pozitivne, posebno iz zemalja koje, poput naše, imaju jako ograničene financijske resurse, a sa ovim testom, nalazi koji su potrebni za njegovo izvođenje koštaju četiri do pet KM˝, istaknuo je dr. Salkić.

Osim njega, u istraživanju su sudjelovali liječnici Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla: dr. Predrag Jovanović, dr. Mirela Bašić-Denjagić i dr. Samra Iljazović-Topčić. U istraživanje su bili uključeni i prof. dr. Elmir Čičkušić, patolog i inače dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli, prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla i prof. dr. Milenko Bevanda, iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, koji je također i dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru.

˝Dakle, kako je vidljivo, isključivo bosanska, a i hercegovačka pamet i ekspertiza˝, naglasio je dr. Salkić, ističući da su sa ograničenim resursima i nepostojećim budžetima za nauku ostvarili veliki uspjeh.