Kao i brojna druga ramska naselja i Kućani su mjesto koje je nekada bilo puno ljudi, posebno djece. Nažalost, danas su praktično ostali pusti s malim brojem stanovnika. Teški uvjeti života, prometna izoliranost ali i posljednji rat, učinili su svoje.

Ipak, svake godine, početkom kolovoza, barem na nekoliko dana selo “oživi” i sve podsjeća na neka prošla vremena.

Povod je blagdan Gospe Snježne, kojoj je posvećena crkvica koja se nalazi na brdu iznad sela. Susret Kućanaca nekada je bio na blagdan sv. Ante, ali nakon blagoslova crkvice 2003. godine, susret je “prebačen” na blagdan Gospe Snježne. Ovogodišnji susret biti će u nedjelju 5. kolovoza.

Zadnjih nekoliko godina, Kućani su asfaltnim putom spojeni s Ustiramom i magistralnim putom M16.2., imaju telefonske priključke i pristup internetu, također, urađena je i javna rasvjeta. Sve ovo, olakšalo je život preostalim stanovnicima. Ali i stvorilo uvjete za povratak i polagano vraćanje života u selo. Za sada više na vikend bazi.

Nekoliko zadnjih godina vidljivo je da su iseljeni Kućanci započeli obnavljati stare kuće ili graditi vikendice. Prelijep i zdrav planinski prostor gdje još uvijek nema nekog ozbiljnijeg zagađenja, čist zrak, telefon ali i asfaltni put daju nadu da Kućani neće postati još jedno gotovo sablasno ramsko selo bez stanovnika. Novi trendovi u svijetu polagano stižu i kod nas i mogli bi od ovoga mjesta napraviti nešto sasvim drukčije od onoga što je sada.