Mnistarstvo za pitanja branitelja FBiH i udruženja više braniteljskih kategorija inicirali su uspostavu registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Kako je za "Avaz" potvrdio Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja, namjera im je da, u suradnji sa županijskim ministarstvima i općinskim službama za braniteljsko-invalidsku zaštitu, sve podatke objedine i objave.

Objasnio je da to podrazumijeva da budu utvrđeni registar osoba koje su bile u oružanim snagama za vrijeme obrambeno-oslobodilačkog rata, period sudjelovanja, okolnosti stradavanja (ranjen, nestao, poginuo, umro, ozlijeđen, dezertirao, bolest)...

- U Ministarstvu, točnije grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze, postoje navedeni podaci.Također, postoje i ažuriraju se najmanje jednom mjesečno i podaci o ostvarivanju osnovnih prava - prava na invalidninu i pravo na novčani dodatak za dobitnike ratnih priznanja - pojasnio je Bukvarević.

Dodao je da, osim ovih naknada, postoje i pojedinačne naknade po transferima za pomoć u liječenju, u troškovima dženaza i sahrana, stambenom zbrinjavanju branitelja, zapošljavanju... kako na federalnoj tako i na žukopanijskoj i općinskoj razini.

U ministarstvima i upravama za braniteljska pitanja na razini županije  pripadnici oružanih snaga ostvaruju dopunska prava kao što su jednokratna novčana pomoć, banjsko liječenje, stambeno zbrinjavanje, ortopedska pomagala i drugo. O dopunskim pravima i njihovim korisnicima evidencije imaju ta ministarstva i uprave.