Nogometaši Urugvaja osvojili su prvo mjesto u skupini A Svjetskog prvenstva s maksimalnih devet bodova nakon što su u dvoboju 3. kola u Samari svladali domaćina Rusiju sa 3-0 (2-0).

Urugvaj je poveo golom Luisa Suareza u 10. minuti, dok je u 23. minuti udarac Diega Laxalta u vlastitu mrežu skrenuo Denis Čerišev. Konačnih 3-0 postavio je Edinson Cavani u 90. minuti.

Nakon što su zahvaljujući pobjedama protiv Saudijske Arabije, odnosno Egipta u prva dva nastupa i Urugvaj i Rusija osigurali plasman u osminu finala već nakon dva kola, ove dvije reprezentacije su u međusobnom susretu odlučivali o prvom mjestu. Urugvaju je za taj uspjeh trebala isključivo pobjeda, dok je Rusiji dovoljan bio i bod, javlja Hina.

Ipak, stanje na terenu vrlo brzo se promijenilo jer je Urugvaj poveo već u 10. minuti. Gazinski je skrivio slobodni udarac na pola metra izvan kaznenog prostora po sredini gola, a izvođenja se primio Suarez. Napadač Barcelone poslao je prizemnu loptu pored živog zida, a vrlo slabo je reagirao i ruski vratar Igor Akifejev koji nije najbolji pokrio svoj kut gola.

Rusija je vrlo brzo mogla izjednačiti, Akinfejev je u 12. minuti ispucao dugu loptu koju je Dzjuba glavom spustio za Čeriševa, no njegov udarac s vrha kaznenog prostora Muslera je uspio obraniti.

Sredinom prvog poluvremena Urugvaj je povećao svoju prednost uz popriličnu dozu sreće. Dzjuba je glavom izbio loptu iz svog kaznenog prostora samo na 20-ak metara od gola gdje je na nju natrčao Laxalt i uputio udarac prema golu koji je na svom putu pogodio nesretnog Čeriševa, promijenio smjer i završio u mreži.

Do kraja prvog poluvremena Urugvaj je propustio još jednu vrlo izglednu situaciju za pogodak kada je pokušaj Betancura sa sedam-osam metara Akinfejev uspio obraniti.

S obzirom da Urugvaj u prve dvije utakmice na ovom SP nije primio niti jedan pogodak, Rusija je već nakon pola sata bila u vrlo teškoj situaciji, a ona je postala još lošija u 36. minuti kada je Igor Smolnikov zbog grubog prekršaja na Laxaltu dobio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton pa je domaćin u lov na dva gola zaostatka morao s igračem manje.

U drugom poluvremenu Urugvaj je znalački čuvao prednost te samo povremeno prijetio ruskim vratima, dok je Rusija bila gotovo potpuno neopasna u napadu. Cavani se u 64. minuti izborio za loptu u suparničkom kaznenom prostoru, Ignaševič ga je udario po stajnoj nozi, no senegalski sudac Diedhiou nije pokazao na bijelu točku, piše Hina.

Rusija je najbolju priliku za smanjenje rezultata imala u 74. minuti, nakon lošeg ispucavanja Muslere lopta je došla do Dzjube no udarac ruskog napadača sa 20-ak metara prošao je pored gola. Smolov je u 85. minuti prošao po lijevom krilu, no njegov ubačaj u peterac presjekao je Muslera. De Arrascaeta je u 87. minuti izveo slobodni udarac iskosa s lijeve strane izravno prema vratima, no Akinfejev se nije dao iznenaditi.

Urugvaj je pobjedu potvrdio u 90. minuti. Prvo je s distance pokušao Rodriguez, njegov udarac Akinfejev je odbio u korner, a nakon udarca iz kuta glavom je pucao Godin, Akinfejev se još jednom istaknuo odličnom obranom, ali na odbijenu loptu najbrže je reagirao Cavani i postigao svoj prvi gol na ovom SP.

Urugvaj je osvojio prvo mjesto u skupini s maksimalnih devet bodova te će u osmini finala u subotu u Sočiju igrati protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B, dok je Rusija sa šest bodova završila na drugom mjestu pa će njezin suparnik u osmini finala u nedjelju u Moskvi biti reprezentacija koja osvoji prvo mjesto u skupini B.

Uoči utakmica posljednjeg kola u toj skupini Španjolska i Portugal imaju po četiri boda, Iran tri, dok je Maroko bez bodova. Od 20 sati igraju Iran - Portugal i Španjolska - Maroko, piše Hina.

Treće mjesto u skupini A zauzela je Saudijska Arabija koja je u Volgogradu svladala Egipat sa 2-1 (1-1). Saudijska Arabija je natjecanje završila s tri boda, dok je Egipat ostao posljednji bez bodova.