U prostorijama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Hrvatske, danas je uručeno 35 ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.

Domaćin svečanosti je bio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, a ugovore su uručili državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas.

Ukupna financijska vrijednost uručenih ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini, iznosi 3.800.000 kuna osiguranih u državnom proračunu, a ista se dodjeljuju temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 9. studenog 2017. godine.

S osnova navedenog Zaključka, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proveo je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini, te zaprimio ukupno 152 projektna prijedloga.

Zajedničko Povjerenstvo za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske, ocijenilo je sve pristigle projektne prijedloge te odobrilo financijsku potporu za ukupno 35 projekta.

Riječ je o projektima koji se odnose na: poticanje obnove komunalne i socijalne infrastrukture;  poticanje održivog povratka stanovništva na područje Bosne i Hercegovine putem financijske pomoći udrugama i ostalim pravnim osobama u Bosni i Hercegovini, koje svojim djelovanjem mogu pripomoći povratku i svojim aktivnostima doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta življenja na tom prostoru te stvaranju preduvjeta ostanka stanovništva;  promicanje gospodarskih aktivnosti radi poticaja gospodarskog razvoja;  potpora ustanovama za osobe s posebnim potrebama te potpora aktivnostima vezanim za socijalno ugrožene kategorije, žrtve nasilja, samohrane majke i slično; promicanje centara za povratnike kroz koje bi se realizirali programi pružanja pomoći i potpore povratnicima u Bosnu i Hercegovinu.

Ovom prilikom državni tajnik Nikola Mažar, pozdravio je sve prisutne ispred Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te naglasio kako ga osobno veseli veliki broj pristiglih projekata, što svakako s jedne strane pokazuje potrebu Hrvata u Bosni i Hercegovini da im se na ovakav način pomogne, dok s druge strane pokazuje i povećanu aktivnost hrvatskog naroda na tom prostoru.

Naglasio je da se te aktivnosti iz godine u godinu povećavaju, da sam povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu prelazi u održivi ostanak što se može vidjeti u pristiglim projektima kroz koje udruge, poljoprivredna gospodarstva, poduzetnici, svi oni koji se bave s povratnicima, crkva i župe stvaraju projekte koji odgovaraju potrebama sadašnjosti i budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Državni tajnik Zvonko Milas, izrazio je veliku čast što danas može biti prisutan na ovoj svečanosti zajedno sa svojim sunarodnjacima iz Bosne i Hercegovine, s ljudima koji se bore za život Hrvata u Bosni i Hercegovini na način da on bude doista ono što bi svačiji život trebao biti. Naglasio je da upravo zahvaljujući ovakvim projektima i svim dobrim zamislima Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske prepoznaje te potrebe i omogućuje financiranje ovakvih projekata.