Na cestama u Bosni i Hercegovini prometuje se po suhom i mjestimično vlažnom kolniku, a iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) upozoravaju na učestale odrone.

Zbog jakog vjetra upozoravaju na ceste: Bihać - Bosanski Petrovac - Ključ, Jajce - Donji Vakuf - Bugojno, Ormanica - Gradačac, Olovo - Kladanj i Glamoč - Mliništa. Iz BIHAMK-a apeliraju na vozače da brzinu vozila prilagode uvjetima na putu, uz obvezno poštivanje prometnih propisa.

Na dionici Ključ - Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, promet je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U tijeku su radovi na ulazu u Neum (Stolac - Neum) zbog čega je promet obustavljen i preusmjeren na postojeću obilaznicu (Dubrovačka ulica).

Sanacijski radovi izvode se i na magistralnim cestama: Grude - Vitina, Čevljanovići - Nišići i Rača - Bijeljina, a na mjestima izvođenja radova prometuje se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja radova na sanaciji magistralne ceste Bosanska Gradiška - Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice - Nova Topola izmijenjen je režim u prometovanju.

Na graničnim prijelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.