Završen je sastanak Ad hoc tima Vlade Federacije BiH za nabavku cjepiva kome je prisustvovao i premijer Fadil Novalić.

Hitni sastanak sazvan je nakon problema koji su se pojavili tijekom vikenda s odabranim dobavljačima, odnosno zbog činjenice da federalni Zavod za javno zdravstvo još uvijek nije potpisao ugovore o nabavci cjepiva s njima.

Prema usvojenom zaključku Ad hoc tima, dva odabrana dobavljača, MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup, ali i dobavljači koji su u međuvremenu poslali svoje ponude, imaju rok sutra do 16 sati da pošalju svu dokumentaciju Zavodu.

U uredu premijera Novalića Feni je potvrđeno da su danas po hitnom postupku potpisana sva pisma namjere dobavljačima, njih ukupno 11, a na osnovu dopisa Zavoda za javno zdravstvo kome dobavljači i dostavljaju svoje ponude.

Naime, tijekom vikenda su se nakon informacija da MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup ne mogu ispoštovati svoje ponude za nabavku cjepiva jer su izloženi medijskim i političkim pritiscima, Zavodu javili novi ponuđači: Bosnalijek, Oktal Pharm i Medimpex, koji su se obvezali da će do sutra, uz MGM Farm Kakanj, KrajinaGroup i Tuzla Farm, dostaviti potrebnu dokumentaciju.

''Ta dva dobavljača su tražili 48 sati da pripreme dokumentaciju, ali mi nemamo toliko vremena. Jedan ljudski život je vrjedniji od svega i mi nikome nećemo dozvoliti da se igra s tim, a pogotovo ne da odgovornost za svoj nerad prebacuju na nas. Vlada Federacije jeste napravila grešku očekujući da ćemo dobiti cjepiva preko COVAX-a. Od toga, za sad, očito nema ništa i cijela Europa se suočila s ozbiljnim problemom. Ali, oni neka to rješavaju, mi ćemo uraditi sve što možemo da građani Federacije što prije dobiju cjepiva. I radimo, zajedno, sve po tom pitanju. Siguran sam da ćemo naći rješenje vrlo brzo'', kazao je Novalić.

O zaključcima Ad hoc tima će biti informirana Vlada Federacije na izvanrednoj telefonskoj sjednici koja je zakazana za 18 sati.

Prof. dr. Mirsad Kacila napustio je današnju sjednicu "Ad hoc tima" za pregovore s proizvođačima cjepiva ili ovlaštenim zastupnicima o provedenim pregovorima.

''Inzistiralo se na nečemu što nema osnove. Nisu se stekli uvjeti za dalji rad u procesu nabavke cjeiva i ja nisam želio biti dio te priče, a moje kolege iz Tima, naravno, imaju pravo na to i neka nastave raditi onako kako misle da trebaju. Meni je, zaista, impozantna neprofesionalnost onih koji trebaju biti vođe i onih koji trebaju upravljati sustavom, a koji se u zadnjih pola godine ponašaju kao da ne postoje'', kazao jeza Avaz prof. dr. Kacila.

Istaknuo je da je "Ad hoc tim" koji je formiran kako bi Vladi FBiH i Zavodu za javno zdravstvo pomogao u procesu nabavke cjepiva, svojom ulogom u samo dva dana uradio jako puno posla i to, kako je naveo, mnogo više nego je sama Vlada FBiH uradila u zadnjih pola godine.

''Cijeli proces smo završili i prepustili odluku Vladi F BiH. Međutim, ta odluka se u ekstremno brzom roku zakomplicirala. Na uvjetovanja ne želim pristajati , jer sam inzistirao na tome da se , najprije, pribavi potrebna dokumentacija, a potom da se krene u proces nabavke'' rekao je.

Prof. Kacila je, na kraju, uputio poruku građanima:

''Tko god može i gdje god može neka se cijepi. Jer, čekajući uvaženu gospodu da nešto naprave, bojim se da to neće dočekati. Zbog načina na koji rade i kako rade, stječe se dojam ili da ne znaju ili ne žele biti uključeni u proces 24 sata dnevno, onako, kako to u drugim državama čine predsjednici vlada, koji direktno komuniciraju sa subjektima koji se bave proizvodnjom cjepiva. Nažalost, mi nemamo tu mogućnost, jer naše vodeće glave, jednostavno, pokušavaju da im neko drugi završi posao. Ovo je jedno rasulo i nemogućnost da se adekvatno reagira, da se povuku promptni i direktni potezi, a samo s jednim ciljem - zaštite stanovništva Federacije BiH'', podcrtao je.

Bljesak.info