MOST nezavisnih lista najveće je iznenađenje ovih izbora. S 19 osvojenih mandata bit će ključan igrač za sastavljanje nove Vlade. Uz njegovog čelnika Božu Petrova u novi bi saziv Hrvatskog sabora tako trebalo ući još 18 članova od kojih su neki već poznati javnosti.

U nastavku upoznajte nove zastupnike Hrvatskog sabora.

Dr. sc. Drago Prgomet

Dr. Drago Prgomet je rođen 1965. godine u Žeravcu, općina Derventa. Medicinski fakultet završio je u Banja Luci 1. listopada 1990. Pripravnički staž odradio je u Medicinskom centru u Slavonskom Brodu. Specijalizirao je otorinolaringologiju. Kasnije je ponovno diplomirao medicinu i u Zagrebu i to nakon što je magistrirao na temelju banjolučke diplome, odnosno iste godine kad je obranio i doktorsku disertaciju zbog čega su ga neki mediji prozivali.

Bio je predstojnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata na zagrebačkome Rebru, objavio je izbirku kratkih ratnih priča “Sakupljači gelera”, u izdanju Večernjeg lista. Danas je izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku, voditelj Katedre na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, urednik i autor desetak udžbenika i monografija, objavio je 43 stručna i znanstvena rada s međunarodnom recenzijom te održao preko stotinu predavanja na kongresima.

Kao član HDZ-a, od 2003. do 2006. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i bio zamjenik predsjednika HDZ-a. U veljači 2015. je napustio HDZ, kritizirajući stranačko vodstvo zbog neodržavanja unutarstranačkih izbora po načelu jedan čovjek jedan glas te potrebom za unutarstranačkim dijalogom.

Prof. dr. sc. Gordana Rusak

Rođena je 1964. u Čakovcu, gdje je završila srednju školu prirodoslovno-matematičkog usmjerenja. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirala je na smjerovima inženjer eksperimentalne biologije i profesor biologije. Doktorirala je 1995. godine. Sljedeće četiri godine provela je izvan znanosti zbog rođenja blizanaca. Karijeru nastavlja krajem 1999. godine, da bi 2001. otišla na jednogodišnje postdoktorsko usavršavanje na Sveučilište u Dresdenu. Nakon povratka, voditeljica je nekoliko bilateralnih njemačko-hrvatskih projekata. U docenta je izabrana krajem 2004. godine, a u izvanrednog profesora početkom 2009. Trenutno je pomoćnica dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za studijske programe. Autorica je 30 znanstvenih radova, od čega su 24 objavljena u časopisima koje citira baza Current contents.

Dr. sc. Irena Petrijavčevin Vuksanović

Savjetnica za informatizaciju u Hrvatskome zavodu za knjižničarstvo, voditeljica za Otvoreni kod. Potpisnica je peticije Krug za Trg.

Prof. dr. sc. Ivan Lovrinović

Redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, predstojnik Katedre za financije i dekan fakulteta. Glavna područja rada su (Monetarna politika, Međunarodni financijski menadžment i Monetarna politika EU). U svojim izjavama se prvo priklanjao Živom zidu, zatim je najavio svoju stranku, a na kraju se ipak priključio MOST-u

Ljubica Ambrušec, ing. agr.

Zaposlena je kao načelnica općine Gradac.

Prof. dr. sc. Robert Podolnjak

Rođen 3.06. 1958. u Varaždinu. Na Pravnom fakultetu radi od 1. siječnja 2006. godine kao izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo. Redoviti je član Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Hrvatske udruge za ustavno pravo, Međunarodnog udruženja za ustavno pravo (IACL) te Hrvatskog politološkog društva. Objavio je tri znanstvene monografije: “Federalizam i republikanizam: Stvaranje američkog ustava” (2004.), “Neposredan izbor (grado)načelnika i župana: Europska iskustva i hrvatski izazov” (2005.), “(Grado)načelnik i vijeće: Novi institucionalni okvir hrvatske lokalne samouprave u komparativnoj perspektivi” (2010) te više od 70 radova u znanstvenim časopisima, zbornicima i drugim publikacijama. Bio je član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika 2008-2011. i član Radne skupine Vlade RH za promjene Ustava Republike Hrvatske 2009-2010.

Sudjelovao je u formiranju referendumskog pitanja za promjenu izbornog sustava kojeg je pokrenula udruga U ime obitelji.

Miroslav Šimić, dipl. iur.

Rođen  4. rujna 1975. godine u Osijeku. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Osijeku. Stekao desetogodišnje iskustvo na rukovodećim funkcijama u hrvatskim i stranim trgovačkim društvima. Radi kao regionalni rukovoditelj u jednoj od najvećih hrvatskih prehrambenih kompanija.

Zadnje četiri godine nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Osijeka, a voljom većine vijećnika od 19. veljače 2013. i Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka. Osobno zaslužan za smanjenje cijene osječkih vrtića za invalide, samohrane roditelje i roditelje s troje i više djece. Čovjek zbog kojeg je Gradonačelnik odlučio smanjiti komunalni doprinos na 1 kn

Rođen  4. rujna 1975. godine u Osijeku. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Osijeku. Stekao desetogodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u hrvatskim i stranim trgovačkim društvima. Radi kao regionalni rukovoditelj u jednoj od najvećih hrvatskih prehrambenih kompanija.

Zadnje četiri godine nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Osijeka, a voljom većine vijećnika od 19. veljače 2013. i Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka. Osobno zaslužan za smanjenje cijene osječkih vrtića za invalide, samohrane roditelje i roditelje s troje i više djece. Čovjek zbog kojeg je Gradonačelnik odlučio smanjiti komunalni doprinos na 1 kn – Načelnik općine Tompojevci

Jasna Matulić, dipl. oec.

Poduzetnica. Direktorica tvrtke za prostorni razvoj 3E PROJEKTI. Tvrtka se bavi programima za EU fondove.

Dr. sc. Slaven Dobrović

Izvanredni profesor na “Fakultetu strojarstva i brodogrednje” u Zagrebu.

Otac sedmero djece.

Pored ostalog i autor većeg broja studija za implementaciju ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom u jednicama lokalne samouprave. Stručnjak za područja vodoopskrbe i zaštite okoliša.

Josip Katilinić, prof.

Otac troje djece. Predsjednik Udruge KESM – Krizni Eko Stožer Marišćina koja se bori protiv Marišćine – loše osmišljenog projekta zbrinjavanja otpada.

Dr. sc. Ines Strenja Linić

Neurologinja u KBC-u Rijeka. Bila je u stranci PGS od 1990. do ožujka 2015. Bila je aktivna u HUBOLU, a trenutačnoje predsjednica skupštine HKL-a.

Stipe Petrina

Stipe Petrina rođen je 05. listopada 1954. u Primoštenu. U Zagrebu završio srednju Tehničku školu strojarskog smjera 1974. godine. Od 1976. do 1990. radi kao pomorac u domaćim i stranim brodarskim tvrtkama. Oženjen je i otac troje djece.

U siječnju 1990.g. organizira prve demokratske izbore u tada mjesnoj zajednici Primošten i postaje tajnik mjesne zajednice. Dragovoljac i invalid Domovinskog rata, umirovljen 1995. godine. 2001. postaje predsjednik Općinskog vijeća Općine Primošten. 2005. godine ponovno izlazi na lokalne izbore sa Nezavisnom listom i osvaja 80% mandata te postaje načelnik Općine Primošten. 2009. godine na lokalnim izborima u Primoštenu osvaja drugi uzastopni mandat načelnika Primoštena sa potporom 80 posto birača Primoštena. 2009. godine osniva Nezavisnu županijsku listu koja je dobila potporu 9,5 tisuća birača, osvojila 8 mandata u Skupštini Šibensko-kninske županije i time postala druga najjača politička opcija u Šibensko-kninskoj županiji. Od 2001. godine do danas sve dužnosti u Općini Primošten obavlja volonterski i bez naknade.

Uz njegovo ime veže se nekoliko afera vezanih za ukidanje naziva Tuđmanove ulice u Primoštenu i veličanje Tita te nekoliko seksističkih ispada.

Miro Bulj

Nezavisni vijećnik u Sinju; bivši član uprave Viteškog alkarskog društva (VAD) i nekadašnji alkarski momak; zauzimao se da se na alkarske dvore vrati ploča koju je postavio Ante Gotovina 1999. god. kao tadašnji izaslanik predsjednika Tuđman

Prof. dr. sc. Ivan Kovačić – gradonačelnik Omiša

Rođen 25. travnja 1974. u Splitu živi u Lokvi Rogoznici sa suprugom Danijelom i sinom Filipom.

Zaposlen na Studiju dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Splitu kao pročelnik Katedre za dentalnu protetiku. Autor i koautor 25 znanstvenih i stručnih radova, a 2011./2012. izabran za najboljeg profesora na Fakultetu. Član Hrvatskog zbora liječnika kao i Hrvatske stomatološke komore.

Ističe kako svoju karijeru duguje i svom ocu, pok. Filipu Kovačiću – Pili, također vrsnom stomatologu, koji mu je usadio ne samo ljubav prema svom pozivu, već i čvrste moralne okvire koji ga vode kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu…

Mario Klobučić, prof.

Profesor informatike i tehničke kulture u osnovnoj školi Kula Norinska. Gradski vijećnik u Metkoviću.

Ivica Mišić

Poduzetnik

Juro Martinović, dip. iur.

Odvjetnik u odvjetničkom uredu “MARTINOVIĆ & ADŽIĆ”. Član predsjedništva udruge “Promijenimo Hrvatsku”.