S ciljem nastavka školovanja, bilo srednjoškolskog Ili fakultetskog, brojni Ramci i Ramkinje, otišli su iz Rame i nakon završetka školovanja, našli odgovarajući posao, zasnovali obitelji i ostali živjeti u gradovima gdje su se školovali ili gdje rade.

Među tim brojnim Ramcima i Ramkinjama jest i obitelj Anite Šarčević, studentice turističkog menadžmenta na Veleučilištu u Šibeniku. Otac i majka, oboje rođeni u Rumbocima, zbog školovanja otišli su u Zagreb, a nakon završetka studija, zbog posla preselili su u blizinu Splita gdje i danas žive. Njihova kćer Anita, nakon završene srednje turističke škole, s ciljem nastavka školovanja u struci, upisala je studij na Veleučilištu u Šibeniku.

Anita je studentica s odličnim rezultatima i vrlo je aktivna među kolegama studentima. Prije desetak dana, na izbornoj sjednici sedmog saziva Studentskog zbora, Anita je izabrana za predsjednicu.

Tim povodom, zamolili smo Anitu za razgovor kroz kojega nam je u kratkim crtama predstavila sebe, svoj motiv za kandidaturu za predsjednicu Studenstkog zbora, svoje ciljeve i očekivanja.

“Moje ime je Anita Šarčević i studentica sam druge godine turističkog menadžmenta na Veleučilištu u Šibeniku. Dolazim iz Podstrane, mjesta pokraj Splita. Nakon završene srednje turističke škole odlučila sam upisati studij na Veleučilištu u Šibeniku, kako bih nastavila svoje školovanje u struci. Nakon dvije godine studiranja i života u Šibeniku, shvatila kako mogu učinkovitije i konkretnije iskoristiti svoje potencijale.

Veliki motiv za kandidaturu bili su mi kolege studenti, odnosno moji prijatelji. Često slušajući njihove ideje i želje za promjenama, potaknuli su me da se odvažim i na koncu kandidiram za predsjednicu Studentskog zbora.  

Imam mnoštvo ideja koje bih htjela s kolegama realizirati u tekućem mandatu, kroz različite izvankurikularne aktivnosti i tako ostvariti bolju suradnju sa studentima. Htjela bi svakako nastaviti već postojeće projekte koji su se pokazali iznimno dobro prihvaćenim kod studenata.

U planu nam je ponuditi studentima bogatiji i raznovrsniji sadržaj s većom uključenošću kroz razne projekte: kvizove, studentske večeri, studijska putovanja, izlete i slično. Iznimno sam zahvalna kolegama što su me izabrali i postavili na odabranu funkciju. Nadam se kako da će moje komunikacijske vještine i motiviranost doprinijeti najboljim interesima studenata”.

Osim što je aktivna kao studentica, a sada i kao predsjednica Studentskog zbora, Anita je aktivna i kao planinarka, članica je Zdruga katoličkih skauta Hrvatske i članica splitskog SKAC-a (Studentski katolički centar) u kojem je djeluje i kao jedna od pokretačica Studentskog planinarskog križnog puta.