Ramski osnovci  iz razredne nastave ovih dana zaputili se k Uzdolu iz svih ramskih škola. Lijepo vrijeme i čarobne boje jeseni kao i mjesec u kojem obilježavamo Dan zahvale za plodove zemlje prigoda su bila da i djeca iz OŠ Veslka Tenžere posjete mlin obitelji Jurić. U sklopu projekta „Od zrna do kruha“ učenici su imali prigodu vidjeti žitarice  koje se uzgajaju u našem podneblju. Cijeli postupak pravljenja brašna, vješto iskorištena snaga vode i srdačni domaćini bili su pravi pogodak za radoznale dječje glavice. Oduševljeni su bili svi uređenjem obiteljskog imanja, a mnogi su poželjeli i prespavati u vikendicama koje ova obitelj iznajmljuje za tu prigodu.

Budući da se od 15.10. do 15.11. obilježava i Mjesec knjige, učenici su svoje aktivnosti posvetili i istraživanju usmene književnosti, važnosti tradicije i običaja za jedan narod. Posjetili su kućni muzej gospođe Kate Karače u Karačama. Upoznali su mnoge predmete i nošnju uzdolskog kraja, te čuli nazive dijelova narodne nošnje. Nisu izostale ni Katine priče iz davnine. Ugodno druženje i gostoljubivost domaćice Kate bila je ujedno prilika i za uživanje u blagodatima jesenskih boja i očaravajuće prirode.

Učenici i djelatnici zahvaljuju obiteljima Jurić i Karača na ugodnom i gostoljubivom dočeku, a svima koji nisu bili preporučujemo da posjete zanimljivosti obiteljskog imanja koje nude ove dvije obitelji.

Božana Nikolić