Nedavno obraćanje, ramskoj javnosti, gospodina Ilije Petrovića, kandidata OO HDZ BiH Rama za načelnika općine Prozor-Rama, na predstojećim lokalnim izborima, naišlo je na ogroman  odijek  u lokalnim strukturama HDZ 1990.

Kako  su u strahu velike oči potvrđeno je i ovih dana, kada HDZ 1990 reagira na svaki mig iz naših stranačkih krugova.

Kandidat Petrović je u svome obraćanju samo u dva navrata alegorijski spomenuo vojvodu Radaka,  i očito time pogodio u sridu. Drago nam je što su se prepozali oni na koje se navedene alegorije i odnose. Možete se u HDZ 1990 upinjati na zadnje noge koliko hoćete, u svojim priopćenjima prozivati predsjednika Čovića, koji dobiva već godinama u BiH najveći broj glasova hrvatskoga biračkoga tijela, uostalom dobio ga je i u Rami na prošlim izborima za člana Predsjedništva BiH, ili prozivati pojedine ramske franjevce. Istina boli i ne može ju isprati nikakvo priopćenje. Naš je kandidat u svom obraćanju bio odmjeren, bez izravnog prozivanja bilo koga, ali kad ste se već tako našli prozvanima, odgovorit ćemo otvoreno:

• Našega kandidata nazivate mirnodopskim dezerterom, koji je trbuhom za kruhom - kako bi prehranio obitelj, časno službovao diljem BiH i poštenim radom izgradio kuću u Mostaru, a vaš puno veću i skuplju puno dalje, u Omišu.

• Kandidata OO HDZ BiH Rama, nazivate nacionalistom, samo zato što se svim srcem bori za Ramu i što ga time želite diskreditirati u očima Bošnjaka, a čovjek je lijepo rekao: "...svih njenih žitelja u i izvan Rame, bez obzira na nacionalnost, vjersku pripadnost i društveni status ".

• Gospodina Petrovića nazivate rijetko bahatim, dok gospodin Petrović nigdje i nikada ne svojata ili pohvaljuje u prvom licu jednine, ali i ne blati drugo ili treće lice jednine ili množine, čak što više sve sudionike izbornog procesa i utrke iskreno poziva na pošteno i zakonito postupanje i pošteno natjecanje.

• Pitamo vas, ali i sve žitelje Rame, kakva osoba i s kojim ciljem tako nepristojno i neprimjereno proziva oca Gvardijana i tako se grčevito i neargumentirano bori za zgradu Doma starijih i nemoćnih...koga se sve želi tamo uposliti, dovesti i komu dati dio upravljačkih prava i dobiti???

• Kako nazvati onoga koji je u 12 godina vladavine potrošio na desetke milijuna maraka, a  našu općinu i dalje ostavio u gospodarskom mraku, na samom začelju relevantnih i službenih ljestvica uspješnosti???

Kako nazvati onoga koji svojim koalicijskim partnerima iz SDA dijeli  kapom i šakom proračunska sredstva i radna mjesta, dok Hrvati u Bugojnu, Konjicu, Kaknju, Jablanici  i drugdje mogu samo sanjati neko radno mjesto? U kojoj je od navedenih općina ravnatelj javnog općinskog poduzeća Hrvat, koliko Hrvata radi u općni i općinskim poduzećima? U kojoj od navedenih općina Hrvati općinskim proračunskim sredstvima grade hrvatsku kuću ili u isključivo hrvatskom naselju, ako je uopće takvih ostalo, športsku dvoranu???

• Kako nazvati onoga koji takvom politikom stvara preduvjete da za desetak godina naša sredina postane grad slučaj, po scenariju kojim se već godinama pokušava ovladati Stocem i dolinom Neretve do mora, što predstavlja dugoročni muslimanski cilj da u mirnodopskim uvjetima realiziraju ratne ciljeve akcije Neretva 93., iza koje su upravo na našem području na Uzdolu, Doljanima i Hudutskome ostali  krvavi tragovi???

• Kako nazvati onoga koji je svoju djecu skućio i  uposlio u Zagrebu,  a našu osuđuje na neizvjesnost i borbu za jednakopravnost, mažući nam oči kvadratima crnoga asfalta ispred naših praznih štala?

Naravno takvu osobu možemo kulturno alegorijski nazvati  vojvodom Radakom, a ako baš hoćete, gospodo iz HDZ 1990, imenom i prezimenom on se zove Jozo Ivančević.

Sve navedeno potvrđuje i činjenica kako SDA za razliku od svih prethodnih izbora, pa za razliku i od svih općina u BiH, samo u općini Prozor-Rama nema kandidata za načelnika. Ili de jure i de facto ima? Nije li  on u liku i osobnosti Joze Ivančević, prosudite sami!

OO HZD BiH Rama