Stopa krčenja šuma u brazilskoj Amazoni pala je za gotovo 50 posto u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom, pokazuju podaci svemirske agencije Inpe.

Brazilsko ministarstvo okoliša priopćilo je da je to najniža zabilježena stopa krčenja šuma u posljednjih pet godina. Iako manje nego prethodnih godina, iskrčeno područje još uvijek je više od šest puta veće od New Yorka, piše BBC.

Predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva obećao je prekinuti krčenje šuma do 2030. kada je preuzeo dužnost prije godinu dana.

Lula obećao obnoviti amazonsku prašumu i protjerati klimatske kriminalce

Preliminarni podaci nacionalne svemirske agencije Inpe pokazali su da je 2023. očišćeno 5153 četvornih kilometara (1989.6 četvornih milja) Amazone, što je pad u odnosu na 10.278 četvornih kilometara 2022. godine.

Predsjednik Lula obećao je obnoviti amazonsku prašumu i protjerati klimatske kriminalce tijekom svog govora na klimatskom summitu COP27 2022. Uništavanje kišnih šuma poraslo je do najvišeg nivoa u 12 godina tijekom mandata prošlog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

U izjavi na X-u brazilsko ministarstvo okoliša reklo je da je ovo prvi korak u postizanju cilja nulte deforestacije. Također je navedeno da je vlada ostala predana borbi protiv ilegalnih praksi u Amazoni.

"Pluća planeta"

Amazona je ključno bojno polje u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Često se naziva "plućima planeta" zbog bitne uloge u planetarnim ciklusima kisika i ugljičnog dioksida.

Prašuma je dom za oko tri milijuna vrsta biljaka i životinja te milijun domorodačkog stanovništva.