UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) pozvalo je u četvrtak Europljane da prestanu s "nezakonitim vraćanjem" migranata koje se "događa duž čitave vanjske granice" EU-a i "klone se toksičnog govora" o migracijama.

Na videokonferenciji s eurozastupnicima i s izaslanicima zemalja članica, čelnik UNHCR-a Filippo Grandi ih je ujedno pozvao da provedu reformu migracijske politike i azila koju je u rujnu predložila Europska komisija i oko koje se dvadeset sedmorica ne slažu.

Ovaj "novi dogovor o migracijama i o azilu" predviđa složene mehanizme solidarnosti među zemljama članicama u slučaju priljeva migranata i spašavanja na moru, ubrzani postupak obrade zahtjeva za azil i stavlja naglasak na povratak osoba nereguliranog statusa.

"Ovo je najbolja prigoda da idemo dalje", ocijenio je Grandi. "Ovo nije savršeno, ali bolje išta nego ništa", istaknuo je, priznajući da će "trebati vremena da se uspije u tome" s obzirom na očitovane razlike.

U međuvremenu, "neki potezi narušavaju ugled Europe", požalio se talijanski diplomat, spomenuvši "neselektivna i nezakonita vraćanja" migranata koja se "nažalost događaju duž čitav vanjske granice Europe, na moru i na kopnu" i "izlažu živote opasnosti".

"Pravo na azil je temeljno pravo", istaknuo je. "Ova vraćanja moraju prestati", istaknuo je, pružajući potporu prijedlogu Komisije da uvede neovisan mehanizam praćenja takve prakse na granici.

Izrazio je žaljenje zbog toga što izvanredne epidemiološke mjere nerijetko služe kao izlika za ukidanje pristupa azilu, istaknuvši da se brojevima "može upravljati".

U vezi s brodovima s migrantima koji se iskrcavaju na obali EU-a, čelnik HCR-a je kritizirao "dramu zbog pregovaranja" zemalja o raspodjeli prihvata tražitelja azila. "Nadamo se da uskoro više nećemo gledati takve nepodnošljive prizore", rekao je.

Usto je pozvao Europljane da se klone "toksičnog govora o najezdi i o poplavi" koji nije samo "činjenično netočan, nego je i kontraproduktivan".

"Kolumbija je primila 1,7 milijuna venezuelskih izbjeglica i migranata; Sudan, Uganda i DR Kongo su imali velik priljev iz susjednih zemalja na vrhuncu pandemije. U Libanonu je svaka četvrta osoba izbjeglica", podsjetio je Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

"Mislim da Europa može upravljati priljevom (...)", dodao je, istaknuvši da je 90 posto izbjeglica i raseljenih u siromašnim i u zemljama sa srednjim dohotkom.