Više od 114 milijuna ljudi u svijetu trenutno je prisilno raseljeno, što je najveći broj dosad zabilježen, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Broj raseljenih osoba zbog rata, progona, nasilja i kršenja ljudskih prava u svijetu već je krajem septembra vjerojatno premašio 114 milijuna, saopćila je UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR).

U prvih šest mjeseci 2023. godine, glavni uzrok raseljavanja stanovništva bili su sukobi u Ukrajini, Sudanu, Mjanmaru i Demokratskoj Republici Kongo, ali i dugotrajna humanitarna kriza u Afganistanu te kombinacija suše, poplava i nesigurnosti u Somaliji.

Više od polovine raseljenih moralo je prelaziti granice država, dodaje agencija.

Gotovo trećina raseljenih u svijetu su stanovnici triju zemalja - Afganistana, Sirije i Ukrajine.

''Svjetska pažnja je s razlogom trenutno usmjerena na humanitarnu katastrofu u Gazi. No na međunarodnom nivou mnogi sukobi se šire i zaoštravaju odnoseći živote nedužnih, tjerajući ljude iz njihovih zavičaja'', rekao je UN-ov visoki komesar za izbjeglice Filippo Grandi.

U izvještaju u kojem navodi podatke za prvo polugodište 2023. godine, UNHCR ocjenjuje da je sredinom lipnja u svijetu bilo 110 milijuna raseljenih osoba, što je za 1.6 milijuna više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Agencija napominje da se u sljedeća tri mjeseca taj broj još povećao te je krajem septembra iznosio 114 milijuna ljudi.

Ta procjena, dakle, ne uzima u obzir 1.4 milijuna Palestinaca koji su, smatra UN, raseljeni unutar Pojasa Gaze nakon 7. listopada, kada je počeo rat između Izraela i Hamasa.