UNESCO je u petak upozorio na to da se u cijelome svijetu u 2020. za 20 posto povećao broj učenika koji nisu uspjeli steći neke osnovne vještine, poput čitanja, koje su očekivane za njihovu dob, zbog djelomičnog zatvaranja škola povezanih s pandemijom covida-19.

Broj djece s poteškoćama u čitanju prošle se godine povećao za više od 20 posto i na taj je način “poništen veliki napredak postignut u posljednja dva desetljeća”, stoji u izvješću ove UN-ove institucije koja upozorava na “generacijsku katastrofu” koja se dogodila kao posljedica pandemije.

Ovaj ključni pokazatelj svake godine vrednuje vještinu čitanja među učenicima koji polažu stupnjeve CE1 i CE2 u frankofonim zemljama ili 2 i 3 u anglosaksonskim zemljama.

Riječ je o temeljnom znanju koje, ako nije solidno, može dugoročno usporiti školovanje učenika.

UNESCO strahuje da bi čitavo desetljeće moglo biti poremećeno zbog krize s pandemijom i poziva da se ulože “iznimni napori da bi se nastava ipak održavala”.

“Kriza je pokazala u kojoj mjeri obrazovanje predstavlja globalno javno dobro koje se mora zaštititi”, rekla je AFP-u Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a, koja je, uoči sastanka ministara obrazovanja iz cijelog svijeta koji se treba održati u ponedjeljak pozvala međunarodnu zajednicu da se angažira na ovom problemu.

No u izvješću se sa žaljenjem ističe da je “65 posto vlada zemalja s niskim prihodima smanjilo financiranje obrazovanja, u usporedbi s 35 posto u državama s visokim dohotkom”.

Stoga se očekuje da će gubitak najviše osjetiti učenici zemalja Latinske Amerike i Kariba te država srednje i južne Azije. Škole su još uvijek u potpunosti zatvorene u tridesetak zemalja, a među njima su Meksiko, Mađarska i Saudijska Arabija.
 
Većina zemalja odabrala je djelomično otvaranje školskih ustanova, poput Sjedinjenih Država gdje gnjevni roditelji od početka godine organiziraju prosvjede.

Škole su čitavo vrijeme otvorene u nešto više od polovice zemalja svijeta (107 država), uglavnom u Africi, Aziji i Europi.