Snage sigurnosti Venezuele šalju odrede smrti koji ubijaju mlade ljude, a potom namještaju da izgleda kao da su se žrtve protivile uhićenju, objavili su Ujedinjeni narodi u izvještaju voditeljice za ljudska prava.

Vladini podaci pokazuju da je broj ubijenih navodnih kriminalaca koji su se protivili uhićenju prošle godine bio 5287, a ove ih je godine do 19. svibnja bilo 1569. U izvještaju UN-a navodi se kako su velik dio njih bila izvansudska smaknuća.

Opisi zločina

Obitelji 20 muškaraca opisale su kako su maskirani muškarci iz specijalnih snaga FAES stigli u crnim kamionetima bez registarskih oznaka. Potom su provaljivali u kuće, krali imovinu i napadali žene i djevojke, ponekad ih potpuno razodjenuvši.

"Odvajali bi mlade muškarce od drugih članova obitelji, a potom su ih ubijali", stoji u izvještaju.

"Svjedoci u svakom slučaju ističu kako je FAES manipulirao mjestom zločina i dokazima. Podmetali bi oružje i droge i pucali u zidove kako bi sugerirali da se dogodio sukob i da su žrtve pružale otpor."

Izvještaj UN-a

Voditeljica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet posjetila je Venezuelu prošli mjesec, a izvještaj će u petak predstaviti Vijeću za ljudska prava te organizacije.

U izvještaju stoji da su ubojstva dio strategije vlade predsjednika Nicolasa Madura kojoj je cilj "neutraliziranje, represija i kriminaliziranje političkih protivnika i onih koji su kritični prema vlastima", te koja se ubrzala od 2016. godine.

Odgovor vlade Venezuele

UN je objavio i pisani odgovor vlade Venezuele na njihove zaključke. U njemu se izvještaj proziva "selektivnim i otvoreno parcijalnim pogledom" na stanje ljudskih prava u toj južnoameričkoj državi.

Caracas tvrdi i kako se UN oslanja na "izvore kojima nedostaje objektivnosti" te da su ignorirane službene informacije.

"Analiza koja daje prednost ekstremno negativnim svjedočanstvima, a skriva mjere usvojene kako bi se poboljšala ljudska prava, nije ni objektivna ni nepristrana", stoji u odgovoru vlade.