Ujedinjeni narodi traže 50,5 milijuna dolara za provedbu plana hitne pomoći, dogovorenog s indonezijskim vlastima nakon razornog potresa i tsunamija, kaže se u priopćenju objavljenom u petak u New Yorku.

Tjedan dana nakon potresa i tsunamija, ekipa za koordinaciju humanitarne pomoći UN-a odredila je prioritete za pomoć vladi, precizira se u priopćenju UN-a.

Pomoć je potrebna za 191.000 osoba tijekom sljedeća tri mjeseca. Dvostruka katastrofa je izazvala štete na 65.000 domova, od kojih je 10.000 u potpunosti uništeno u tsunamiju, a 15.000 je srušio potres, navodi se u tekstu.

"Tjedan dana nakon katastrofa, jasne su potrebe. Žrtvama trebaju skloništa, pristup vodi, zdravstvena njega i psihološka pomoć. Međunarodna zajednica će pružiti podršku vladi i lokalnim organizacijama", ocijenila je priopćenju dužnosnica Ujedinjenih naroda u Indoneziji Anita Nirody.

Sedam dana nakon katastrofa koje su razorile regiju Palu, na zapadnoj obali otoka Sulawesi, broj žrtava i dalje raste. Prema posljednjim podacima koje su vlasti objavile u petak, u potresu magnitude 7,5 i tsunamiju poginula je 1571 osoba.