Države mogu smanjiti onečišćenje plastikom za 80 posto do 2040. primjenom postojeće tehnologije i uvođenjem velikih promjena politike, ustvrđuje se u novom izvješću Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), prenosi Hina.

To tijelo UN-a sa sjedištem u Keniji objavilo je svoju analizu političkih opcija za rješavanje krize plastičnog otpada dva tjedna prije nego što će se države okupiti u Parizu na drugom krugu pregovora za izradu globalnog sporazuma u svrhu uklanjanja plastičnog otpada.

Tri glavne tržišne promjene

Izvješće se usredotočuje na tri glavne tržišne promjene potrebne za stvaranje "cirkularne" ekonomije koja održava proizvedene artikle u optjecaju što je dulje moguće: ponovna uporaba, recikliranje i preusmjeravanje ambalaže s plastičnih na alternativne materijale.

"Ako slijedimo te smjernice, uključujući pregovore o dogovoru o plastičnom onečišćenju, možemo postići velike gospodarske, društvene i ekološke prednosti", rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a.

Pregovori o ugovoru, poznati kao INC2, održat će se od 29. svibnja do 2. lipnja i očekuje se da će rezultirati ključnim parametrima za prvi nacrt ugovora, koji treba biti sačinjen prije trećeg kruga pregovora u Keniji u studenom.