Tim UN-A u posjetu Nagorno-Karabahu u Azerbajdžanu nije vidio nikakvu štetu na civilnoj infrastrukturu poput bolnica, škola, domova ili kulturnih i vjerskih objekata, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric. Tim je jučer posjetio glavni grad Karabaha kojeg Armenci zovu Stepanakert, a Azerbajdžanci Khankendi.

Do posjeta je došlo nakon što su snage Azerbajdžana preuzele kontrolu nad enklavom koja se nalazi na njihovom teritoriju, ali je nastanjena etničkim Armencima, izazvavši egzodus njih više od 100.000. "Naše kolege su pogođene iznenadnim načinom na koji je lokalno stanovništvo izbjeglo iz svojih domova i patnje koje im je to iskustvo nanijelo" rekao je Dujarric novinarima.

Baku zanijekao optužbe za etničko čišćenje

"Nisu pronašli nikakva izvješća - bilo od lokalnog stanovništva ili od drugih - o nasilju protiv civila nakon posljednjeg prekida vatre. UN-ov tim nije uočio uništenu poljoprivrednu infrastrukturu ili uginule životinje", rekao je. Armenija je optužila Azerbajdžan za etničko čišćenje što je tvrdnja koju je Baku zanijekao.

Tvrdi da su Armenci iz enklave dobrodošli ostati na tom teritoriju. Azerbajdžan je također rekao da nema namjeru napasti Armeniju. Armenija je pozvala Europsku uniju u ponedjeljak da sankcionira Azerbajdžan zbog vojne operacije u Nagorno-Karabahu te je upozorila da će Baku uskoro napasti Armeniju ukoliko Zapad ne poduzme čvrste mjere.

Cilj misije UN-a je vidjeti situaciju na terenu i identificirati humanitarne potrebe ljudi koji ostaju i onih koji bježe, rekao je Dujarric, dodavši da su predstavnici zajednice rekli UN-ovim dužnosnicima da se "u Karabahu trenutno nalazi između 50 i 1000 etničkih Armenaca". Tim smatra da je potrebno ponovno izgraditi povjerenje, za što je potrebno vrijeme i napor s obje strane, rekao je Dujarric.