Neki hitni programi u Afganistanu privremeno su obustavljeni nakon što su talibani zabranili ženama da rade u nevladinim organizacijama, priopćilo je u srijedu Međuagencijsko stalno povjerenstvo Ujedinjenih naroda (IASC).

Zabrana ženama da se bave humanitarnim radom u Afganistanu "ima neposredne posljedice opasne po život za sve Afganistance", priopćio je IASC i pozvao talibane da ponište zabranu, prenosi Hina.

Hitni programi zaustavljeni jer nema ženskog osoblja

"Iako humanitarne organizacije nastavljaju raditi s de facto vlastima, ne možemo zanemariti operativna ograničenja s kojima se sada suočavamo kao humanitarna zajednica", navelo je povjerenstvo koje se sastoji od 18 UN-ovih i drugih organizacija te je najviši UN-ov forum za humanitarnu koordinaciju.

"Nastojat ćemo nastaviti s aktivnostima spašavanja života, hitnim aktivnostima osim ako ne budemo ometani... Ali predviđamo da će mnoge aktivnosti morati biti zaustavljene jer ne možemo isporučiti humanitarnu pomoć bez humanitarnih radnica", ističe se u priopćenju.

U izjavi koju su potpisali izvršni čelnici humanitarnih organizacija, uključujući šefa UN-a za humanitarnu pomoć Martina Griffithsa i čelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreysusa, navodi se da su neki hitni programi već morali biti zaustavljeni "zbog nedostatka ženskog osoblja."

Humanitarna situacija u Afganistanu je neizvjesna. Od povratka talibana na vlast prošle godine nakon povlačenja međunarodnih snaga, gospodarstvo je u kolapsu.

Ujedinjeni narodi i njihovi partneri, uključujući nacionalne i međunarodne nevladine organizacije, pomažu više od 28 milijuna Afganistanaca čiji opstanak ovisi o humanitarnoj pomoći, prema podacima UN-a. Procjenjuje se da zemlja ima 37 milijuna stanovnika.

Ograničili prava žena

Talibani su masovno ograničili prava žena od preuzimanja vlasti u kolovozu 2021. Djevojke i žene u velikoj su mjeri isključene iz javnog života, a mnogima nije dopušten povratak na posao. Nedavno je režim zabranio ženama pohađanje sveučilišta.

Ministri vanjskih poslova 12 zemalja, uključujući SAD, Francusku i Njemačku, kao i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku pridružili su se u srijedu Vijeću sigurnosti UN-a u osudi zabrane ženama da rade u nevladinim organizacijama i pozvali da se poništi ta odluka.

Ministri vanjskih poslova izrazili su zabrinutost da "talibanska bezobzirna i opasna naredba kojom se zaposlenicama nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija zabranjuje pristup radnom mjestu dovodi u opasnost milijune Afganistanaca čiji opstanak ovisi o humanitarnoj pomoći", navodi se u zajedničkom priopćenju.

"Pozivamo talibane da odmah ponište ovu odluku", ističe se.

"Talibani nastavljaju demonstrirati svoj prijezir prema pravima, slobodama i dobrobiti afganistanskog naroda, posebice žena i djevojčica, kao i svoju nezainteresiranost za normalne odnose s međunarodnom zajednicom", upozorili su ministri.