Ujedinjeni narodi u utorak su napravili prvi korak prema pokretanju postupka protiv Sjeverne Koreje pred Međunarodnim kaznenim sudom zbog zločina protiv čovječnosti, što je uzrokovalo bijes Pjongjanga.

Nakon vrlo napete rasprave, povjerenstvo za ljudska prava Opće skupštine UN-a izglasalo je rezoluciju kojom se od Vijeća sigurnosti traži da se obrati tom sudu.

Rezolucija povezuje navodna kršenja ljudskih prava s čelništvom Sjeverne Koreje i poziva Vijeće sigurnosti da razmotri ciljane sankcije protiv odgovornih za zločine, javlja Hina.

Glasovanje je uzrujalo veleposlanika Sjeverne Koreje Sin So Hoa koji je rekao da više nema razloga za dijalog o ljudskim pravima s EU-om, koji stoji iza rezolucije zajedno s Japanom.

Veleposlanik je upozorio na posljedice te naglasio da će oni koji stoje iza rezolucije "biti odgovorni za sve posljedice jer oni su uništili mogućnosti i uvjete za suradnju na polju ljudskih prava".

Pjongjang i njegovi saveznici žestoko su lobirali protiv usvajanja rezolucije, navodeći da bi rezolucija protiv jedne zemlje bila opasan presedan, nakon kojeg bi i druge zemlje u razvoju mogle biti slična meta.

Diplomati kažu da će Kina vjerojatno iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti kako bi izbacila iz rezolucije poziv da Sjeverna Koreja bude procesuirana pred ICC-om.

To će stajalište sigurno poduprijeti i Rusija.

Kina smatra da Vijeće sigurnosti nije prikladan forum za raspravu o ljudskim pravima.

bljesak.info