Ekonomska nesigurnost zakočila je inovacije u 2023. godini, izvijestila je agencija za patente pri Ujedinjenim narodima (UN), upozorivši da je broj prijavljenih patenata pao prvi puta u 14 godina.

U svijetu je lani prijavljeno 272.600 patenata, za 1.8 posto manje nego u 2022. godini, utvrdila je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), koja nadzire sustav međunarodnog priznanja patenata.

Kina je na prvom mjestu sa 69.610 prijava, za 0.6 posto manje nego godinu ranije. SAD je zauzeo drugo mjesto s 55.678 prijavljenih patenata, za pet posto manje nego u 2022., navodi WIPO.

Zabrinjavajući trendovi u gospodarstvu inovacija

"Mislim da je to zaista širi odraz trendova u gospodarstvu inovacija. I mislim da donekle zabrinjava", rekao je glavni ekonomist WIPO-a Carsten Fink.

"Inovacija, tehnološki napredak generiraju budući gospodarski rast, buduća radna mjesta, i mislim da se vlade moraju pobrinuti za uspostavu inovativnog ekosustava koji je živ i stvara sjeme budućeg rasta", kazao je Fink.

Na trećem je mjestu po broju prijava Japan. a na petom Njemačka koje su također zabilježile manje prijava nego u 2022. Južna Koreja zasjela je na četvrto mjesto s nešto više prijava nego godinu ranije.