Gradonačelnik poljske luke Gdanjsk Pawel Adamowicz napadnut je nožem u nedjelju navečer na dobrotvornom skupu. Kako javlja BBC, preminuo je od ozljeda.

Gradonačelnik je odmah nakon napada tijekom kojega je nožem uboden u srce prevezen u bolnicu gdje je dežurni liječnik Jerzy Karpinski ocijenio njegovo stanje "vrlo ozbiljnim" te je podvrgnut operativnom zahvatu, javila je poljska agencija PAP.

Napadač priveden

Napad se dogodio pred nekoliko stotina osoba u dobrotvornoj akciji prikupljanja novca za kupnju medicinskih uređaja. Napadača su priveli policajci, a prema glasnogovorniku riječ je o 27-godišnjem stanovniku Gdanjska.

Videosnimka na YouTubeu pokazuje muškarca koji skače na podij, grabi mikrofon i tvrdi da ga je prethodna vlada Građanska platforma (ljevica) bacila u zatvor i "mučila".

"I zato Adamowicz mora umrijeti", uzviknuo je muškarac.

Na dužnosti gradonačelnika 53-godišnji Adamowicz je od 1998., a Građanska platforma poduprla je njegov reizbor na lokalnim izborima u jesen 2018. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Poljske Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki odmah su izrazili solidarnost s Adamowiczem.