Umro je Ferdinand Piech, nekada jedan od šefova VW grupe, čovjek koji stoji iza Porschea 917 i Audija Quattro. Imao je 82 godine.

Osim za Porsche i Audi Quattro, Piech je zaslužan i za stvaranje Bugattija Veyrina kao i za AUdo R10 dizel za nastup na Le Mans 24 Hours. Smatra se da je upravo on zaslužan za globalni uspjeh VW grupe.

Njegova žena objavila je u nedjelju da je Piech umro "iznenada i neočekivano. "Njegov je život bio obilježen velikom strašću prema automobilima i prema zaposlenicima koji su ih izrađivali. On je bio vrlo entuzijastični inženjer i obožavatelj automobila do samog kraja", napisala je u izjavi.

Unuk Ferdinanda Porschea

Piech je bio unuk Ferdinanda Porschea, koji je osnovu kompaniju.

Piech se nakon studija inženjerstva u Zurichu pridružio Porscheu 1963. godine. Prvo je radio na modelu 911, a onda je počeo voditi Eksperimentalni odjel. Tamo je osmislio i napravio model 917 koji je išao oko 385 kilometara na sat.

Nakon što su obitelji Piech i Porsche završili svoju priču s Porscheom, Piech se pridružio VW grupi, odnosno Audiju kao šef razvoja. Tamo je napravio model Quattro.