Američki vojnik koji je prije više od pola stoljeća dezertirao u Sjevernu Koreju i tamo ostao gotovo 40 godina umro je jučer u Japanu u dobi od 77 godina, objavili su u utorak mediji.
 
Jedna od najneobičnijih hladnoratovskih drama započela je 1965. kada je Charles Robert Jenkins, tada 24-godišnji narednik nadimka Scooter iz Sjeverne Karoline, nestao jedne noći u siječnju dok je bio u ophodnji u blizini demilitarizirane zone između dviju Koreja.
 
Jenkins je 2004. izjavio da je prebjegao kako bi izbjegao dužnost u Južnoj Koreji i izmakao ratu u Vijetnamu. "Bilo je vrijeme Božića, bilo je hladno i mračno. Počeo sam piti. Nikad nisam popio toliko alkohola", ispričao je.
 
Pijan prebjegao u Sjevernu Koreju, ostao skoro 40 godina, oženio otetu Japanku
 
Popio je, kako je rekao, deset piva, uzeo ljude u ophodnju i rekao im da pričekaju dok provjeri cestu ispod njih. Tada je krenuo prema Sjevernoj Koreji, stavivši na vrh puške bijelu majicu. Rekao je da je planirao otići u Rusiju i predati se, i nije očekivao da će ga Pjongjang zadržati.
 
Dok je bio u Sjevernoj Koreji učio je vojnike engleski i glumio zlog američkog špijuna u propagandnom filmu. Jenkins je tamo susreo i oženio Hitomi Sogu, Japanku 20 godina mlađu od njega, koju je kao 19-godišnjakinju otela Sjeverna Koreja kako bi im pomogla u obučavanju špijuna. Soga je bila jedna od učenica na njegovom tečaju engleskog.

Strah za osobnu sigurnost i sigurnost obitelji koju je zasnovao onemogućili su mu da odbije bilo kakvu zadaću koja je stavljena pred njega. "Ne kažete 'ne' Sjevernoj Koreji. Kažete jednu lošu stvar o Kim Il-sungu i iskopali ste si rupu, jer nestajete" rekao je, misleći pritom na osnivača te države.
 
Otišao u Japan za ženom
 
Sogi je dopušteno da se vrati u Japan 2002. nakon sastanka japanskog premijera Junichira Konizumija i sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-ila, piše Guardian. Jenkins se konačno susreo s njom i njihove dvije kćeri, Mikom i Brindom, 2004. u Indoneziji.
 
Iako mu je Sjeverna Koreja dopustila samo privremeni odlazak, Jenkins je s obitelji odletio u Japan nakon što je dobio garanciju da neće biti uhićen pri dolasku. Tamo je odmah hospitaliziran zbog komplikacija nakon operacije koju je imao u Sjevernoj Koreji.
 
Nakon što se Japan založio da SAD bude blag u kažnjavanju zbog dezerterstva, Jenkins je priznao krivnju i dobio 30 dana zatvora i nečasni otpust iz vojske. On i njegova obitelj u Japanu su stekli status svojevrsnih zvijezda, a napisao je i knjigu o svojim iskustvima u Sjevernoj Koreji.