Evelyn Berezin, računalna legenda koja je prije pola stoljeća smislila i proizvela prvo računalo za obradu teksta, umrla je 8. prosinca u svom domu na Manhattanu, prenosi The New York Times.

Ako ste se ikada koristili bilo kojim dokumentom na svom kompjutoru, napravili rezervaciju avionskih karata putem interneta ili koristili interenet bankarstvo, zapravo ste se služili tehnologijom koju je izumila Evelyn Berezin.

Marc Berezin, njen nećak, potvrdio je kako je umrla u svojoj 93. godini u domu Mary Manning Walsh Home. Nekoliko mjeseci prije svoje smrti saznala je da ima limfom, no odlučila je ne prolaziti kroz klasične tretmane liječenja.

Računalo veliko kao frižider

Osim što je 1969. godine, kada je vrlo malo žena bilo zaposleno u računalnim tehnologijama, osmislila prvo računalo za obradu teksta, bila je i osnivačica te predsjednica kompanije Redactron Corporation, prvog startupa koji se isključivo bavio proizvodnjom i prodajom tog tipa kompjutora.
 

Berezin je 1968. počela raditi na ideji za prvo računalo koje služi za obradu teksta koje pokreću tad relativno nepoznati poluvodiči. Pomoću njih uspjela je unutar kompjutorskog sustava registrirati pritisak tipke te pratiti tipkanje i ispravak teksta. IBM je još od 1964. razvijao uređaje za obradu teksta koji koriste magnetske trake za pohranu pritiska tipki, no obzirom da takav uređaj nije koristio poluvodičke čipove, Berezin je smatrala da on nije bio pravo računalo.

Evelyn Berezin nazivala je svoj kompjutor Podatkovnom sekretaricom. Računalo je bilo visoko 102 centimetra, znači veličine manjeg frižidera, i nije imalo zaslon na kojem su se prikazivale riječi. Sastojalo se od tipkovnice i pisača (printera). Imalo je 13 poluvodičkih čipova i programiran logički aparat za obradu teksta.

Kasnije verzije tog računala imale su zaslon, odvojene pisače, bolju memoriju, manje konzole, bile su brže i imale su dodatne mogućnosti obrade teksta.