Velika Britanija ima novo tajno oružje u borbi protiv terorizma i ekstremističkog sadržaja na internetu. Radi se o novom alatu temeljenom na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju koje može prepoznati čak 94 posto terorističkog sadržaja s preciznošću od gotovo 100 posto.

Ovaj pametni alat može se koristiti na bilo kojoj platformi, ali i ugraditi u sustave za objavu videa na internetu te tako spriječiti da se ekstremistički i teroristički sadržaj uopće objavi.

Koliko je to raširen problem, najbolje govori podatak da su samo u 2017. godini teroristi upotrebljavali više od 400 različitih internetskih platformi za širenje svoje propagande. Osim toga, istraživanje je pokazalo kako je trećina svih linkova na takve sadržaje podijeljena u roku od samo sat vremena od objave. Upravo ta brzina dijeljenja i prepoznavanje propagandnog sadržaja te njegovo uklanjanje najveći su izazovi u današnje vrijeme.

I dok velike društvene mreže i platforme imaju razvijene svoje alate koji su specifični baš za tu platformu i ne mogu se prilagoditi nekoj drugoj, ovaj je britanski alat univerzalan.

Zato će britanski Home Office, koji je razvio ovaj alat u suradnji s ASI Data Science, a u planu im je podijeliti metodologiju s manjim tvrtkama kako bi se i one lakše nosile s teroristima na svojim platformama.

Tijekom protekle godine surađivali smo s internetskim tvrtkama kako bismo bili sigurni da teroristi ne zloupotrebljavaju njihove platforme i korisnike. Glavna je svrha takvih videa poticanje na nasilje u našim zajednicama, regrutiranje ljudi i pokušaj širenja straha u našem društvu. Znamo da automatska tehnologija poput ove može uvelike pomrsiti planove teroristima, ali i spriječiti da takav sadržaj uopće dođe do ljudi, istaknula je državna tajnica za tehnologiju Amber Rudd.

Britanci će svoj alat predstaviti i velikim igračima u Silicijskoj Dolini kako bi i oni dali potporu manjim platformama poput Vimea u borbi protiv terorista.