Umjetna inteligencije pružit će veliku korist ljudima i neće im stvarati probleme, naveo je Peter Schwartz, viši potpredsjednik strateškog planiranja u Saleforceu.

Umjesto da razmišljaju o svakodnevnim poslovima koje sada moraju obavljati sami, a mogla bi ih obavljati umjetna inteligencija, ljudi bi se mogli usredotočiti na druga važnija pitanja, kao što su kreativnosti i interpersonalne vještine, rekao je Schwartz CNBC-u tijekom singapurskog FinTech festivala.

Prema njegovu mišljenju, umjetna inteligencija neće zamijeniti ljude, nego će ih učiniti sposobnijim i ponuditi mnogo više mogućnosti.

Schwartzovi stavovi o utjecaju umjetne inteligencije u skladu su i s izvještajem Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji je u rujnu iznio predviđanja da će razvoj automatizacije i umjetne inteligencije do 2022. godine rezultirati s 58 milijuna više poslova za ljude na svjetskoj razini. Naime, iako je WEF upozorio da će automatizacijom i robotizacijom nestati 75 milijuna dosadašnjih poslova, uvođenje nove tehnologije trebalo bi stvoriti 133 milijuna novih.  

"Danas imamo pametne telefone, ali sve je počelo s Blackberryjem i Palm Pilotom koji je bio prilično nezgrapan za rad. No oni su bili nagovještaj onog što će uslijediti", rekao je koristeći razvoj industrije pametnih telefona kao primjer svog viđenja budućnosti umjetne inteligencije.

To naročito vrijedi kad je riječ o digitalnim uređajima za pomoć, kao što je Amazonova Alexa ili Appleova Siri koji su nagovještaj idućeg vala, dodao je.

"Svatko može uspjeti u tehnologiji umjetne inteligencije i svi je mogu koristiti na učinkovite načine", naveo je Schwartz.

Utjecaj trgovinskog rata na razvoj umjetne inteligencije

Schwartz je zabrinut zbog kinesko-američkog trgovinskog rata jer su i Kina i SAD predvodnici u razvoju umjetne inteligencije i natječu se u tome čiji će tehnološki sektor prevagnuti. No trgovinski rat će pogoršati suradnju njihovih kompanija u stvaranju umjetne inteligencije.

Kineski startupovi koji rade na razvoju umjetne inteligencije već su privukli više investicija nego njihovi takmaci iz američke Silicijske doline. Amerikanci već strahuju "da će im kineski tehnološki sektor preuzeti poslove".

Prema analizi CB Insightsa, kineski startupovi koji rade na umjetnoj inteligenciji privukli su prošle godine 48 posto globalnih investicija, dok su američki privukli 38 posto.

"Želio bih da se ne vodi trgovinski rat, trebaju nam novi načini suradnje", zaključio je Schwartz iz Saleforcea.  

Saleforce je američka softverska tvrtka čiji se posao temelji na cloud tehnologiji, a pomaže u spajanju trgovaca i klijenata diljem svijeta implementacijom svog CRM sistema (customer relationship manager).