Umjetna inteligencija (AI) mogla bi zamijeniti ekvivalent od 300 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom, navodi se u izvješću investicijske banke Goldman Sachs.

Izgledi za zapošljavanje

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva želi promicati ulaganje u umjetnu inteligenciju, za koju kaže da će "u konačnici dovesti do produktivnosti u cijelom gospodarstvu", javlja BBC .

"Želimo biti sigurni da umjetna inteligencija nadopunjuje način na koji radimo, a ne da ga ometa - poboljšavajući naše poslove, a ne oduzimajući ih", rekla je tajnica za tehnologiju Michelle Donelan za Sun.

Izvješće kaže da će se utjecaj umjetne inteligencije razlikovati po sektorima – 46% zadataka u administrativnim i 44% u pravnim profesijama moglo bi se automatizirati, ali samo 6% u građevinarstvu i 4% u održavanju.

BBC News je ranije izvijestio o zabrinutosti nekih umjetnika da bi AI generatori slika mogli naštetiti njihovim izgledima za zapošljavanje.

'Manja plaća'

"Jedina stvar u koju sam siguran je da ne postoji način da znamo koliko će poslova zamijeniti generativna umjetna inteligencija", rekao je Carl Benedikt Frey, budući direktor Oxford Martin School, Sveučilišta u Oxfordu, za BBC News.

"Ono što ChatGPT radi, na primjer, omogućuje većem broju ljudi s prosječnim vještinama pisanja da stvaraju eseje i članke", dodao je.

Tijekom sljedećih nekoliko godina, generativna umjetna inteligencija vjerojatno će imati slične učinke na širi skup kreativnih zadataka. Rezultat su bile niže plaće, a ne manje radnih mjesta.

'Prstohvat soli'

Prema istraživanju iz izvješća, 60% radnika je u zanimanjima koja nisu postojala 1940. godine.

Međutim, druga istraživanja pokazuju da su tehnološke promjene od 1980-ih raselile radnike brže nego što su stvorile nova radna mjesta. A ako je generativna umjetna inteligencija poput prethodnog napretka u informacijskoj tehnologiji, zaključuje izvješće, mogla bi smanjiti zaposlenost u bliskoj budućnosti.

Međutim, dugoročni utjecaj umjetne inteligencije vrlo je neizvjestan, rekao je Torsten Bell, izvršni direktor think tanka Resolution Foundation, za BBC News, "tako da sva čvrsta predviđanja treba uzeti s velikom rezervom".

Ne znamo kako će se tehnologija razvijati ili kako će je tvrtke integrirati u način na koji rade, rekao je.

To ne znači da umjetna inteligencija neće poremetiti način na koji radimo – ali također bismo se trebali usredotočiti na potencijalne dobitke u životnom standardu od produktivnijeg rada i jeftinijih usluga, kao i na rizik da budemo zaostali ako se druge tvrtke i gospodarstva bolje prilagode na tehnološke promjene.