Liječnici bi uskoro mogli otkriti i postaviti dijagnozu raka kod pacijenata uz pomoć umjetne inteligencije, što će omogućiti raniji početak liječenja, pokazalo je novo istraživanje.

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Metode i protokoli biologije", istraživači sa sveučilišta Cambridge i Imperial Collegea u Londonu obučili su model umjetne inteligencije da razmatra obrasce promjena u DNK i prepozna 13 različitih tipova karcinoma.

Među njima su rak dojke, jetre, pluća i prostate. Vrši se analiza nekancerogenog tkiva, a točnost je 98,2 posto.

"Genetičke informacije su kodirane u DNK pomoću obrazaca od četiri baze - označene sa A, T, G i C - koje čine njegovu strukturu. Promjene životne sredine izvan stanice mogu izazvati modificiranje pojedinih baza DNK dodavanjem metil grupe. Ovaj proces se zove `DNK metilacija`", objasnili su istraživači, prenijela je Srna.

Svaka stanica posjeduje milijune oznaka metilacije DNK. Istraživači su uočili promjene ovih oznaka u ranom razvoju raka, što može da pomogne u ranijem postavljanju dijagnoze oboljenja.

"Računalne metode kao što je ovaj model, kroz bolju obuku s raznovrsnijim podacima i rigorozno testiranje na klinikama, na kraju će osigurati modele umjetne inteligencije koji mogu pomoći liječnicima u ranom otkrivanju i skriningu karcinoma", rekao je glavni autor istraživanja Shamith A Samarajiwa.

Dodao je kako će to osigurati "dramatično bolje ishode za pacijente", jer se većina karcinoma može liječiti i izliječiti ako se otkriju dovoljno rano.