Umjesto snijega na Bjelašnici i Igmanu zelenilo. Brojni šetači na ovim planinama, ali je na Igmanu ipak primjetna veća gužva.

Neki su tamo odlučili i roštiljat. Miris roštilja, umjesto skijanja, prenosi N1. Većina građana na ove planine pobjegla je zbog zagađenog zraka u Sarajevu.

Sve se okrenulo

Sve se okrenulo nije kao što je bilo, prošla godina je bila dobra, ali kao da se sve pomjerilo jedan mjesec, kaže jedan od Sarajlija.

Tako se traže alternative i uživa se uz kavu. Čist zrak, sunčano vrijeme. To odgovara Edini Šehić:

Nismo očekivali da će biti ovako toplo, proljetno vrijeme… nadam se da će sredinom ovog siječnja moći skijati, objašnjava Edina, dok njen sin Harun igra nogomet na Bjelašnici u siječnju.

On poručuje: Ne fali mi snijeg, lijepo mi je. Igram nogomet.
 


Na Igmanu cijelim putem veliki broj parkiranih vozila. Snježana Porić s mužem je iz Hrvatske došla upravo ovdje. Oduševljeni su ljepotama Bosne i Hercegovine.

Otkazuju se rezervirane sobe

Vrijeme je prelijepo, došli smo prije nove godine. Obišli smo ljepote u Sarajevu oko Sarajeva i evo nas sada na planinama. Imamo u planu poslije Igmana otići na Bjelašnicu. Generalno nam je prekrasno jer nam je BiH cijela prekrasna. Bit će nam žao kada odemo kući, ali pozitivna iskustva nosimo sa sobom i sigurno se vraćamo još koji put, kaže Snježana.

Toplo vrijeme ne odgovara vlasnicima hotela i apartmana jer mnogi otkazuju rezervirane sobe, pa je većina hotela i apartmana na 30% popunjenosti.

Gubici se iz dana u dan povećavaju, a snijega, sudeći prema prognozama, uskoro neće biti.

(www.jabuka.tv | Foto: N1)