BiH je bogata prirodnim izvorima pitke vode. Prvi smo u regiji, peti u Europi po resursima vode. Međutim i dalje smo ispod europske razine po tretmanu otpadnih voda kojih se u bh. rijeke ispusti oko 64 milijuna metara kubnih. Prema podacima državne Agencije za statistiku u BiH se pročisti oko 22 posto otpadnih voda, čime se naša zemlja približila zemljama iz okružja, javlja N1. 

U Hrvatskoj se pročisti oko 37 posto, u Srbiji više od 10 posto, a u Sloveniji oko 57 posto otpadnih voda. U Europi je taj postotak daleko veći, do čak 99 posto u Nizozemskoj na primjer.

"Ono što bi trebalo po mom mišljenju uraditi u razdoblju ispred nas jeste izgraditi što veći broj prečistača otpadnih voda, povećati obuhvat stanovništva vodoopskrbom i kanalizacijskim sustavima. Također potrebno je uložiti velika sredstva u zaštitu od voda, zaštitu od poplava, uređenju korita, nasipa", kaže Sead Delić, AVS. Kako bi se to postiglo važno je pravilno upravljati vodama i uskladiti domaću s legislativom EU.

Iz ministarstva vanjske trgovine poručuju kako je izrada planova za upravljanje riječnim slivovima u BiH u završnoj fazi.

''Jako je širok spektar korisnika voda koji prave određeni utjecaj na status vodnih tijela u BiH, obveze svih njih su da svoje ponašanje prilagode, da ne vrše dalju degradaciju, odnosno da doprinesu stanju voda u BiH",  kazao je Boško Kenjić, ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova.

Više od dvije milijarde ljudi nema pristup dovoljnim količinama pitke vode. Iako smo vodeća zemlja u regiji prema vodnim resursima, svijest za njihovim očuvanjem još uvijek je na niskoj razini. Najviše zagađenja rijeka u BiH proizvede stanovništvo i to 72 posto. "Ja mislim da je najlakše rješenje u svijesti ljudi, to je najjeftinije rješenje, da svijest ljudi, da se priroda i voda, kao prirodni resursi moraju poštivati", smatra Milan Kikić, direktor JU "Vode Srpske", javlja N1.

Iako bi prema prirodnim resursima zemlja mogla proizvoditi znatno više, pa i izvoziti, BiH vodu i dalje uvozi u ogromnim količinama. Tako je tijekom prošle godine uvezla 117,3 milijuna litara vode u vrijednosti od 120,9 milijuna KM. Godinu ranije BiH uvezla je 111 milijuna litara vode. Izvoz vode je, s druge strane tri puta manji i tijekom prošle godine izvezena je voda u vrijednosti od 44,4 milijuna KM.